Акад. Трайков: Не е обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска болница

2997
Акад. Трайков: Не е обмисляна отмяна на университетския статут на Александровска болница
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Медицински университет-София изпрати отворено писмо до президента, министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката, с покана за обща среща, на която да споделят общата си съпричастност и визия за спасяването на УМБАЛ “Александровска” - гръбнака на обучението и научното развитие на Медицинския факултет, където се обучават 3700 бъдещи медици.

"С това писмо искаме да внесем и яснота по повод неверни твърдения, отправени в публичното пространство, към най-старото и най-голямо медицинско висше учебно заведение в България и неговите ръководители", казва ректорът на МУ-София академик Лъчезар Трайков.

МЗ: При Костадин Ангелов Александровска болница е натрупала огромни загуби

В продължение на години директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с...

В свое писмо, изпратено до Министерство на образованието и науката и до Министерство на здравеопазването, директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов заявява, че ректорът, академик Лъчезар Трайков,  е обявил, че ще иска отмяна на статута на университетска болница в знак на несъгласие с предлаганите от новото ръководство промени.

"В Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформи, които биха помогнали на “Александровска” да се изправи на крака в изключително тежък за медицинското съсловие и пациентите период на непозната зараза.

Да, университетът, е силно загрижен за състоянието на УМБАЛ „Александровска“, защото сме загрижени за качеството на обучението на нашите студенти в най-голямата болница в България. Да, тревожим се и за съдбата на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска”, защото с днешна дата това са 241 преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. Тази болница не е просто място за практическо обучение на бъдещите медицински специалисти, а е болница, с която е свързана професионалната и лична съдба на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. (...) Поради това и МУ-София в продължение на години инвестира всяка година средно по 4 млн. лева за ремонти на учебни зали и закупуване на апаратура, която подпомага научната и образователна дейност, но и издига клиничния капацитет и престиж на болницата", се казва в писмото.

"Точно защото сме съпричастни да се намерят бързо най-ефективните оздравителни мерки, но защото сме убедени, че проблемите се решават с диалог, проведохме два разговора с директора на УМБАЛ „Александровска“, включително и на Ректорски съвет на 30.08.2021г., на който д-р Атанасов беше специално поканен. Отправихме предложения за обединяване на усилията ни в посока търсене на решение за спасяване на болницата, декларирахме готовност за подкрепа от страна на университета."

Новият директор на Александровска болница още не може да каже в детайли какво ще стане с лечебното заведение

Към момента информацията, която имам, е от отчетите, публикувани на сайта на здравното министерство – данните за проведените и не...

"Ясно подчертаваме - на нито една от срещите и разговорите не е била обмисляна отмяна на университетския статут на болницата. Нито пък гласно подобна мярка е споделяна от ректора академик Трайков, или от друг от ръководителите на университета.

Медицинският университет категорично не участва в политически схеми, нито търси конфликти. Ние търсим решения.

Нашата визия е да подпомогнем болницата, за да бъде оздравена ефективно. Без да се засяга качеството на образованието, което университетът предлага. Без да се налага съкращаване на експерти - медици и преподаватели."

"Готови сме да подкрепим всяка идея, да споделим нашата визия, за да опазим „Александровска“ и като основна университетска структура, и като болнично заведение", завършва изявлението на ректора на МУ-София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com