Ако мерките останат, се очаква временен пик на новозаразени януари, прогнозира математик

3899
Ако мерките останат, се очаква временен пик на новозаразени януари, прогнозира математик
Снимка: iStock/Guliver

"До 7 януари ще се увеличат случаите (бел.ред. на новозаразени от коронавирус), ако се е празнувало непредпазливо, както се очаква, и има скрити такива фирмени партита и подобни изключително глупави постъпки. До 7 януари ще се усети." Това прогнозира пред btv математикът Лъчезар Томов, който подчерта, че мерките са дали резултат и се вижда положителна тенденция: "Ще започнем да виждаме и спад на смъртността след седмица. Доста животи бяха спасени с тези мерки. Средната възраст на заболелите скочи с 10 г. в последните 5 седмици, което утроява риска от тежко протичане и смъртност. Но, така или иначе, намаляването на случаите на ден ще доведе до намаляване на активните случаи и до постепенно намаляване на хората на интензивно лечение. Такова малко намаление се забелязва и сега."

Според него пикът през януари ще е "преходна вълна" или временен скок, ограниченията останат, т.е. "да има ръст, както на процента на новооткритите, така и на броя на заразените, една седмица след Нова година най-късно, която след това да утихне, ако мерките останат както сега. Защото новозаразените по празниците няма да могат да предават вируса успешно на други, когато са затворени училища, големи търговски обекти, когато няма възможност за разпространение. Ще има временен скок, ако останат мерките."

Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, на него се дължи заболеваемостта сега у нас и в Европа

"Това изобщо не е нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", обясни пред БНР проф. Радка Аргирова ...

Математъкът обаче предупреди, че ако се отворят началните училища след 4 януари, както планира правителството - това, при сегашното разпространение на коронавируса, ще доведе до постоянно увеличение на заразените.

"Ако се върне началното училище, въпреки че то има много малко принос, при сегашното разпространение, ще видим ръст. Децата до 4 клас предават най-малко от всички деца коронавируса, но не забравяйте, че училището свързва всички работни места на едно място – всички подмрежи в една обща мрежа. Нещо важно за новия щам – не знам дали са слухове или не, засега се говори, че по-активно разболява децата от преди, т.е. повече усещат болестта.

"Всичко зависи от това как се изпълняват мерките. В момента най-голям спад има в София и няколко области, в които те се спазват повече, но не виждаме голям спад да кажем в Бургас или Варна. Така че всичко зависи от това как ще се наложат тези мерки, как ще се говори с хората, как се изпълнява закона", подчерта той.

Важното число е колко души заразява един болен от COVID-19 особено при информацията в момента за по-активно заразяване от новия щам на коронавируса, подчерта Лазаров. "Все още обаче сме на ниво спекулации – важното число е, че новият щам не заразява, както досега 1 човек - двама и половина други, а вече трима души. При предварителните оценки все още не знаем доколко това е така. Ако този щам наистина заразява 3 души, това ще се отрази на ефективността на мерките – при едни и същи мерки, ще има по-малък спад. Трябва да се отчете, ако този щам влезе у нас и наистина е по-заразен. При едни и същи условия, ще причини повече щети. Ще трябва да се пригоди политиката, за да се ограничат те. Първо, трябва да се докаже, че е по-заразен. Това са предварителни оценки.", подчерта отново той.

Лабораторен лекар: Ако има нов щам на коронавируса, ваксината става безполезна

"Колкото повече се заплита Брекзит, толкова повече беди ще идват от Обединеното кралство. Обявеният нов щам никога не е бил изолиран, а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com