Актьори от Народния театър с писмо до президента: Уволнете Минеков!

3701
Актьори от Народния театър с писмо до президента: Уволнете Минеков!
Снимка: Pixabay

Актьори от Народния театър "Иван Вазов" изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане служебният министър на културата Велислав Минеков да бъде уволнен. Писмото е подписано от 49 артисти, сред които Деян Донков, Владимир Карамазов, Георги Мамалев, Дарин Ангелов, Радина Кърджилова и Стефания Колева.

Те се намесват в скандала между Минеков и директора на Народния театър Васил Василев, който започна след протест на режисьора Александър Морфов срещу пиара на театъра Велислава Кръстева - бивш пиар на Ахмед Доган. Малко по-рано днес Василев заплаши Минеков с жалба в съда, след твърдения на министъра, че е зависим.

"Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи. С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията", категорични са актьорите. Още: Директорът на Народния театър за Морфов: Аз съм го назначил, мога и да го уволня

Те изразяват "дълбокото си възмущение" от раздухването на конфликта в медийното пространство "чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви".

Те изреждат и какви щети са нанесени в резултат от действията на министър Минеков: "уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър “Иван Вазов” – културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор".

"Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа", категорични са актьорите.

"При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдат спасени зрителите. Така се е случило преди почти 100 години, на 10 февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала", призовават те президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com