Амфитеатър сменя сергиите на Женския пазар

12774
Амфитеатър сменя сергиите на Женския пазар

Амфитеатър ще смени сергиите на Женския пазар в столицата. Това предвижда проектът за втория етап на обновяването на тържището в участъка между ул. „Екзарх Йосиф” и бул. „Тодор Александров”. Сцената ще бъде подходяща за театрални, детски представления и прожекция на филми, обясни пред „Монитор” авторът на проекта арх. Росица Никифорова.

Предвидено е в тази част от пазара да има повече места за отдих и развлечения, отколкото търговски обекти. Ще се обособят и специални арт-пространства за изложби и скулптурни композиции. Освен това ще бъдат монтирани видеостени и ще се пусне безплатен интернет. Предвижда се да бъде направен и център за игра на малчугани, а за родителите ще има подземен гараж за около 90 коли.

Въвежда се организация на движението в София

Столична община въвежда организация на движението във връзка с изграждане на топлозахранване на жилищна сграда на ул. „Фредерик Ж...

В търговската част ще са разположени специални ателиета за керамика, занаяти, сечива и мед. На входната зона при бул. „Тодор Александров” ще бъде обособена и специална алея на „бабите”, където ще могат да продават зеленчуци и плодове без такса

Живеещите около Женския пазар и клиентите му ще се радват на малък фонтан, около който пък ще бъдат разположени пейки, чешми и водни огледала. Гранитни павета, мрамор и бетон ще сменят изпочупените плочки. Планира се подмяна и на тротоара, а достъпът на коли ще бъде ограничен. Специална релефна настилка ще бъде положена за улеснение на незрящите хора. Освен ново осветление тържището ще бъде охранявано с камери, които ще работят нонстоп.

Очаква се обновяването на втората зона от тържището от „Екзарх Йосиф” до „Тодор Александров” да струва около 5 млн. лв., като общината ще търси партньорство на частен инвеститор.

През лятото се очаква да започне първият етап от пълната промяна на Женския пазар - участъка между улиците „Св. св. Кирил и Методий” и „Екзарх Йосиф”. В него броят на масите ще бъде намален от 114 до 65. 70% от пространството в тази част на тържището ще е с пейки и зеленина.

Бус е горял на летище София

Бус е горял на терминал 2 на летище София, това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Около 18,35 часа е бил...

Ремонтът ще глътне 8,4 млн. лв. Част от парите ще отидат за смяна на водопровода и канализацията, които били остарели. Това трябва да е първият проект в столицата, който ще се изпълнява с европари по инициативата „Джесика”. Тя ще поеме 80% от цената на ремонта, а останалите са за сметка на една от най-печелившите общински фирми - „Пазари Възраждане”.

През 2011 г. Женският пазар беше ремонтиран от бул. „Сливница” до ул. „Св. св. Кирил и Методий”. Там бяха сложени камери, сменени масите и покривите, плочките, беше обновена и административната сграда. Реконструкцията на първата част глътна 850 000 лв. - половината от печалбата на „Пазари Възраждане” за 2010 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество