Андреева: До есента ще има единен регистър на психично болните

41159
Андреева: До есента ще има единен регистър на психично болните
Снимка: БГНЕС

Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, каза пред БНР здравният министър Таня Андреева, предаде БГНЕС.

Регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Там ще разполагаме с около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента. За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група, съобщи министърът на здравеопазването.

Андреева коментира още, че програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Андреева пое ангажимент 7-те лечебни заведения, които не са включени в списъка с 51 общински болници, които трябва да бъдат подпомогнати, да бъдат част от него. Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс, каза Андреева.

В отговор на информациите, че името на здравния министър е едно от най-критикуваните по време на срещата на БСП и правителството, Таня Андреева уточни, че не е останала с такова впечатление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...