Археологическа находка доказва, че битката между хан Крум и Никифор не е била във Върбишкия проход?

89510
Снимки:

На Мисионис край Търговище, която ние разкриваме с Ангел Конаклиев в последните дни, е открита варовикова плоча, която може би доказва, че битката между хан Крум и император Никифор не е била на Върбишкия проход. Това е варовиково блокче от крепостните стени на града, на което има надпис, не напълно разчетен, където пише „кан” на старобългарски. Това заяви археологът Николай Овчаров, предаде Фокус.

„Този, надпис променя до голяма степен нашите представи за събитията в България от 9 век – знаете, че на 26 юли 811 г. някъде из тези проходи се разиграва една от най-важните битки за историята ни. След като император Никифор I Геник е превзел Плиска, според византийските хроники той се отправя към Сердика (София), която хан Крум малко преди това е отвоювал. И, именно в теснините на планините, неизвестно в кои, е пресрещнат от българските войски и е разгромен, а главата му е превърната в чаша”, уточни той. По думите на археолога в българската историография е залегнало мнението още от времето на Васил Златарски, че това се е случило във Върбишкия проход през източните дялове на Стара планина, но никъде в документите, като основният е „Ватикански анонимен разказ”, не пише за това кой е бил този проход.

Удължиха разкопките край Мурсалево до края на ноември

Срокът на разкопките край кюстендилското село Мурсалево, където преди 8 хиляди години е съществувало неолитно селище, е удължен с три...

„Ако е действително това, което е отбелязано – че императорът тръгва на поход от Плиска към Средец, днешна София, то няма защо да ходи в Южна България през Върбишкия проход. Локацията на битката не е уточнена, има различни хипотези и за Ришкия, и за Айтоския проход, също така има и хипотеза за прохода, който ние сега разкриваме на Мисионис. Неслучайно например, хората наричат прохода на Мисионис „Крумово кале” – твърди се, че има такава легенда, че битката е станала там. Това трудно може да бъде на 100 % доказано, но надписът, който открихме и на който се споменава титлата „хан” е едно доказателство в тази насока. Ние знаем, че през 9-10 в. на това място се използва средновековна крепост, която българите използват чак до 14 век”, каза още Николай Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com