Археологическите проучвания на ЛОТ 2 няма да приключат в срок

16402
Археологическите проучвания на ЛОТ 2 няма да приключат в срок
Снимка: БГНЕС

Археологическите проучвания на ЛОТ 2 няма да приключат в срок. Това каза професор доктор на историческите науки Васил Николов.

„Ние знаем, че ни чакат, но проучванията трябваше да започнат още миналата година, а не в края на март. Много често си измиват ръцете с нас при забавяне на строителството, но не смятам, че в случая ние не сме причината за забавяне”, каза още Николов.

Тунелът на АМ „Струма“ е на път да предизвика война

Преминаването на лот 3 от магистрала „Струма“ (който трябва да свърже Благоевград и Сандански) през Кресненското дефиле е н...

По думите му археолозите работят много добре със строителите, като няма конфликти и проблеми между тях.

Археологът каза още, че за разкопки по трасето се е заговорило още през 2007 година. „Още тогава имаше готовност на екипите да започнат разкопки, но те стартираха през 2014 година. Седем години забавяне, за което ние нямаме абсолютно никаква вина, напротив, на два пъти ние сме питали и подканвали”, каза още Николов.

През първата година са направени сондажни проучвания, за да бъде установено къде и в какъв обема са археологическите останки, а следващите една или две години са се извършвали археологически проучвания. „За една година и то в последният момент, тогава, когато строителството тече, в рамките на няколко месеца ние трябва да приключим и хората, които организират това по никакъв начин нямат представа как се проучва археологическо наследство, колко са важни не само за нас, а за световната история. Ние сме наследници на една изключително богата култура, оставена в археологическите паметници и тяхното проучване трябва да бъде по един достоен начин за тази древност и за тази висока култура”, каза още археологът.

По думите му най-дългите разкопки са планирани на терена в село Мурсалево. „Селището е известно в науката, самият аз отдавна съм правил наблюдения на мястото и беше ясно,че културният пласт ще бъде много по-дебел. Резултатите ни до сега са много важни, именно планировката на селището е нещо, което и аз като специалист от този период не съм срещал до сега на Балканите, такова голямо селище, така невероятно и добре планирано. Къщите са наистина като под конец построени. Това ще позволи да направим много сериозни изводи за социалната организация, за начина по който е била организирана тази човешка общност, за да построи селище по този начин. От друга страна това говори много за уменията на хората да подреждат, да създават селище, по начин, който е най-подходящ". По думите му селището не е ориентирано точно по посоките на света, както обикновено в равнините се прави по това време, а то е завъртяно спрямо посоките на света, така че явно къщите да поемат през зимата повече топлина, съобразено с ветровете, без съмнение които духат по река Струма.

Въвеждат временни ограничения в движението по магистрала "Струма"

Поради тестване на пътната настилка на магистрала „Струма” се въвеждат временни ограничения в движението на 20 май (вторник...

„По време на разкопките се надявам да успеем да установим много други елементи, които да очертаят картина на селищното планиране и изграждане на цяло селище, нещо което за този период не познаваме”, каза Николов.

Според него археологическата наука през последните две десетилетия в България се движи благодарение основно на спасителните проучвания, нещо което не би трябвало да бъде точно така, защото трябва да има целеви проучвания там където съществуват бели петна или проблеми в науката.

„Археологическата гилдия в страната е малка, ние сме по-малко от 200 души и при тези големи инфраструктурни проекти, в които се засяга археологическо наследство, ясно е, че нашият основен ангажимент е към това наследство и ние проучваме това, което попада в трасета на магистралите и на газопроводите. Това има позитивна страна, защото благодарение на тези спасителни проучвания попаднахме на нови видове археологически паметници, например на ямни светилища от Праисторията и по-късно време - нещо, което почти не познаваме или не познавахме допреди няколко години”, каза още Николов.

Според него проблемът е, че държавата отделя все по- малко средства за планови разкопки. Само 500 000 лева са отпуснати за тази година и то за цялата страна. „Спасителните проучвания по Струма и по ЛОТ 2 са резултатни. Въпреки твърденията, че пречим”, каза археологът.

15-километровият тунел на "Струма": Как се справят по света

Миналата седмица се разгоря ожесточен спор между строителните браншови организации и еколозите по отношение на предвидения 15-километро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com