Архимандрит Дионисий превърна храм "Св. Александър Невски" в място за пресконференции

5246
Архимандрит Дионисий превърна храм "Св. Александър Невски" в място за пресконференции

Предстоятелят на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" архимандрит Дионисий реши днес да отговори на атаките срещу него. За трибуна на своето изявление архимандритът реши да използва именно столичния храм.

Той е критикуван заради зарята и гвардейският марш на Великден. Архимандритът събра журналисти на брифинг в храм-паметника и на микрофона под кънтежа на църковния купол даде дълги разяснения за своите действия като отхвърли обвиненията, че е нарушил канона.

Шоуто на Възкресение Христово предизвика противоречиви реакции. Свещеници и миряни поискаха отстраняването на Дионисий от високия пост.

Според предстоятеля на храм-паметника, отричането на зарята навръх Великден е „скверно и кощунство". Повод за думите му са негативни реакции, които се появиха след участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма навръх Великден.

Появиха се мнения, че военният Ботев марш и зарята над катедралния храм са прекъснали и смутили за малко пасхалната литургия.

Започвайки изложението си, той отбелязва, че след дълго и дълбоко размишление е преценил, че именно днес трябва да отговори на нападките. Избрал днешния ден, тъй като Светата Църква чества първите свидетели на Възкресението – св. жени мироносици. Освен това днес стават 5 месеца, откакто е избран за председател на настоятелството на „Александър Невски”. Назначен е на 15 декември миналата година.

Aрхимандрит Дионисий определя атаката, на която е подложен, като борба срещу родното православие. Той обвинява в разкол свещениците, които го атакуват. Твърди, че срещу него се води лъжовна кампания.

Духовници се разбунтуваха срещу архимандрита, поръчал зарята за Великден

Свещениците и дяконите от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се разбунтуваха срещу шефа на църковното настоят...

Когато заел поста председател на настоятелството на храма, Дионисий казва, че е заварил една Канцелария с почти отсъстваща изходяща писмовна дейност и недобре организирана събираемост на средства. Не съществувал регламент на приходите. С негова заповед средствата започнали да се отчитат. Преди това тайно се извършвали кръщенета и венчавки. Дионисий гарантира, че от назначаването му забранени частни богослужения не се извършват.

Архимандрит Дионисий смята, че атаките срещу него се ръководят от отец Костадин.

Относно посрещането на българския патриарх и държавния глава на Великден с почетен караул, Дионисий заявява, че това е прекрасно. Този, който благославя българската войска, бива почетен от тези, които той е благословил.

Предвидено било от него и от Светейшия патриарх да има тържествена илюминация, съпроводена от тържествен марш, с който Гвардейският духов оркестър разполага в репертоара си. Такъв бил „Тих бял Дунав“. Е, и?! Догодина ще правим конкурс за християнски маршове или какво?, пита архимандритът в защитното си слово, което е разпространено и до медиите.

На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостно към небесата”, признава той.

Духовниците от храм "Александър Невски" няма служат заедно с архимандрит Дионисий

Духовниците от столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" отказват да служат заедно с архимандрит Дионисий. "Той забравя защо...

Бунтът на свещениците бил обявен преди да се срещнат с патриарха. В свое писмо обаче те пишели, че това е станало с благословението на патриарха.

За пет месеца Дионисий никога не можал да разчита на тези хора, защото те били изключително недисциплинирани, изтъква още той. Вълнувало ги единствено финансовото притеснение.

Той настоява патриархът и Светият Синод да се вземат мерки срещу въпросните свещеници и да бъдат наказани. Самият той не можел да ги накаже.

Изявлението му не мина и без скандал. Мирянин зададе въпрос към архимандрита и беше изгонен от храма от други присъстващи. Саморазправата продължи и навън, където той беше обвинен в платена провокация.

На 18 май предстои редовно заседание на Светия синод. На него архиереите ще обсъждат въпросът с фойерверките и ще решат дали да има заря през следващите години. Има вероятност на него да се обсъди поведението на архимандрит Дионисий и да решат дали той да продължи да заема поста си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com