X
 
 

Армията е толкова закъсала за хора, че не успява да похарчи парите за учения

4420 12
photo of Армията е толкова закъсала за хора, че не успява да похарчи парите за учения
Снимка: БГНЕС
Българската армия страда от такава липса на кадри, че вече не разполага с достатъчно голям състав, за да проведе нормална подготовка. Това пише в доклад на Министерството на отбраната за подготовката на военните за първите шест месеца на тази година.

Към края на юни в армията имаше 8000 незаети места за войници, сержанти и офицери. Точно заради липсата на хора в армията военният министър Красимир Каракачанов предлага и въвеждането на доброволна казарма, пише в. "24 часа".

Парламентът единодушно подкрепи проекта за новите патрулни кораби

Проектът за купуване на патрулен кораб за Военноморските сили бе подкрепен единодушно от всички политически сили в Народното събрание. ...

Липсата на хора е само един от проблемите пред нормалната подготовка и функциониране на въоръжените ни сили. Другите са също традиционни - липса на изправно въоръжение, бойна техника и самолети, пише още в изводите на доклада. Въпреки това документът твърди, че се следвал планът за подготовка на въоръжените сили за годината.

За половин година военните са изхарчили под 1/3 от бюджета си за подготовка. За цялата година са им отпуснати за учения 7,8 млн. лева, но до края на юни са оползотворени само 2,4 млн. лева.

Военните пилоти са имали общо само 1950 часа тренировки във въздуха, става ясно от отчета на военното министерство. Още 155 летателни часа имат пилотите във военноморските сили. Припомняме, че по стандарт на НАТО всеки пилот трябва да има 180 летателни часа годишно. Военните моряци са изкарали за половин година средно по 15 дни обучение на море. С 19 учения на ниво рота или батальон и 26 полеви лагера пък се отчитат от Сухопътните войски.

През първите шест месеца на годината военните са имали две операции за охрана на границата от мигранти. В първата са участвали 840 военни, които са осигурявали транспорт на граничните полицаи от техните бази до браздата и обратно. Във втората операция, която е била вече за истинска охрана на границата с патрули, са участвали 550 военни.

Каракачанов: Липсата на кадри е основен проблем за армията

Проблем пред армията остава липсата на достатъчно военнослужещи и необходимостта от повече тренировки за пилотите. Това каза военният м...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ами сега!? 5 ами сега!? преди 1 година Профил на трол?
  Няма защо да се учудваме-това трябваше да се очаква и да се предвиди още преди 10-15г!?Причините са много,но основните са демографската криза и липсата на какъвто и да е патриотизъм,с изключение на диванният...Но всъщност за чии интереси да се бият и умират нашите военни!?Ами в НАТО също има подобни явления,с изключение на САЩ/които решават проблема с пари/и донякъде Англия и Турция!?Затова НАТО виж още ›› всъщност е САЩ и НАТО има армии,но няма войници!?И изобщо не става дума само за заплати и яденето в стола!?Вече е ясно,че тъй като няма да имаме собствена армия,ще храним чужда!?Интересното е-чия чужда армия!?...Имам едно подозрение ,че тази армия може и да не е/вече!?/натовска...
 • Елементарно Уотсън-с трици маймуни не се ловят! 4 Елементарно Уотсън-с трици маймуни не се ловят! преди 1 година Профил на трол?
  Вдигнете заплатите в армията и кадрите ще дойдат!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ти пък! Вярваш ли че ще го направят? По-скоро ще внесат войници от Афганистан. Може и талибани. Важното е да им плащат малко, "защото пари за увеличение на заплатите няма", както казват от ГЕРБ. А дюнерите ще ни пазят, премиерът ни обеща нали!
  : 4 !
 • до 4.1-ти дори не си и лаик, а по скоро си един наивен глупак. 4.2 до 4.1-ти дори не си и лаик, а по скоро си един наивен глупак. преди 1 година Профил на трол?
  Пишеш пълни глупости!!!В цял свят арниите са от НАЕМНИЦИ/пушечно месо/ с много добро заплащане като компесация!!!Примери в тая насока БОООЛ...:частните армии на САЩ,Русия,Френския легион и т.н. да не споменавам наркобароните и другата подобна сган!
  : 3 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И от къде ще дойдат парите от пенсиите или от здравеопазването.
  : 1 !
 • до 4.3-ще повторя ГОЛАТА ИСТИНА-"с трици маймуни не се ловят"! 4.4 до 4.3-ще повторя ГОЛАТА ИСТИНА-"с трици маймуни не се ловят"! преди 1 година Профил на трол?
  Като няма пари няма да има и армия!За чий Бай Х.Й са ни стари играчки от сорта на Ф-16 и бробирани бракми от миналия век????Направи си за парлама едно ВЗВОДЧЕ гренадири да ти маршируват пред президенството,раздай няколко близалки на една рота зелени им червени баретки,прибери си теляците и готвачите от Афганистан,строй куцо и сакато на границата с Турция,уволни дрътите полковници и генерали и вдиг виж още ›› ни заплатите на войниците ...виждаш ли колко е ЕЛЕМЕНТАРНО!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 4.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До: номер 4.3 Хайде сега, пак ли ще издигаме стария комунистически принцип "Разделяй и владей!"? Кой е казал, че парите трябва да се вземат от друго място? Защо трябва да разделяме нацията? Кому е нужно това? Много е просто: Трябва да се спре да се краде. И пари ще има!
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Къде са патриотите да защитават родината? Май само по форумите пишат ли пишат и по кръчмите висят и къркат.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Както всичко друго в тази държава, нещата и в армията ни опират до пари. Каракачанина може да си мечтае само за наборна служба. Аз съм бил в казарма, знам какво е. Тогава имаше много, ама много повече пари от сега и трябва да кажа, че вечно бях гладен - яденето беше крайно недостатъчно и добре че родителите ми даваха пари (нали беше наборна служба, та нямахме заплати като сега), та след обяда ведн виж още ›› ага тичах до лавката да си купувам нещо за дояждане. Хеле представете си сега на тази беднотия да има наборна служба! С какво ще храниш войниците бе, Каракачанино? А бе, воеводо? Обясни тук на хората? Ще садят картофи покрай плаца ли? Докога ще ни управлява тая мафия ГЕРБ? Докато ни управляват не само няма да има пари, но ще става още по-зле, армията ще я закрият или в най-добрия случай ще ги разпуснат в неплатен отпуск. Така е и в здравеопазването, така е и в образованието, докато се краде на държавно ниво пари няма да има. А на нас ще ни увеличават данъците, ще ни измислят нови задължителни застраховки, дето имаше една приказка: "Рекет даден - рекет приет!". Ще ни рекетират, а ние ще обедняваме, докато не изпукаме от глад! Ето това ни чака!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Командирът на 9 танкова бригада Янко Рошкев празнуваше абитуриентски бал на сина си (далечната 2000 г.) и бойците как тичаха с тавите с пържоли от поделението до блок 47 на Княжевска - краката щяха да си счупят. Там са отишли парите за бай войник.
  : 2 !
 • българин 1 българин преди 1 година Профил на трол?
  Армията на ДС шопара иванчо закъсала и не може да усвоява и присвоява, какъв позор за това дебело чучело, да доведе до тук нещата, всичко сме очаквали, но червената мафия да не може да усвоява, е, това не е за вярване, а и на армията й липсват войници, хора липсват и още повече ще липсват в България с тези управници.
 • ДуПеСе да се закрие 1.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  ДС циганина Иван Костов е причината за това.
  : 1 !