Ашраф получи 1 млн евро за мъченията в Либия

5998
Ашраф получи 1 млн евро за мъченията в Либия
Холандски съд присъди обезщетението на български гражданин

Холандски съд присъди на български гражданин доктор Ашраф Джума Хаджудж обезщетение от 1 милион евро заради мъченията, които изтърпя по време на изфабрикувания процес за заразяване на либийски деца със СПИН.

"Холандски граждански съд присъди на клиента ми, палестински лекар, един милион евро във връзка с обвиненията в мъчение и малтретиране по време на задържането му в Либия", съобщи адвокатката му Лизбет Зегвелд, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Ашраф Джума Хаджудж е от палестински произход, но през юни 2007 г. получи българско гражданство, което му помогна да се установи в Европейския съюз. На 27 юли 2011 г. той заведе дело срещу 12 либийски държавни служители пред граждански съд в Хага, който обяви решението си на 21 март. Нито един от обвиняемите не присъства в съда. "Нямаме никаква представа къде се намират", призна адвокатката.

"Смятам, че тъй като тези служители са работели за държавата, либийското правителство би трябвало да плати обезщетението. Правителствата може да се сменят, но те остават отговорни", допълни Зегвелд.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 година в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

На 6 май 2004 година медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения, както Колева и Тачев, които бяха напуснали Либия преди началото на процеса. През 2005 година Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане.

 

На 17 юли 2007 година смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. На 24 юли 2007 година Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище София, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над 8 години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...