АЗП: Липсва визия за подобряване на свързаността на градския транспорт в София

3217
АЗП: Липсва визия за подобряване на свързаността на градския транспорт в София
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) получи множество сигнали във връзка с намерението на столичния кмет да разшири зоните за платено паркиране както и времето, в което те ще работят, съобщават от организацията. Йорданка Фандъкова успя чрез Центъра за градска мобилност да прокара в Столичния общински съвет решение за удвояване на територията на синята зона за платено паркиране в София. Успоредно с това, се разширява и зелената зона.

Ето какво пишат в становището си от Асоциацията:

Проверки в столичния градски транспорт за билети и маски

Проверки за нередовни пътници и носене на маска в градския транспорт се проведоха в столицата. В продължение на час служители на Център...

"За пореден път Столична община абдикира от това, да търси дългосрочни и устойчиви решения на ключови проблеми в столицата. Поведението и политиките на ръководството на Столична община показват систематично нежелание за предприемане на адекватни мерки. Твърденията, че с разширяването на синя и зелена зона ще се подпомогнат усилията за подобряване на качеството на въздуха са абсолютно несъстоятелни. Подобни ограничаващи действия доказаха във времето, че не водят до намаляване на броя на автомобилите в центъра на града, защото те не са обвързани с други два ключови аспекта: Развитието на градския транспорт и осигуряването на общински паркинги. АЗП обръща внимание на това, че липсва визия за подобряване на свързаността на градския транспорт.

По-внимателен преглед показва, че инфраструктурата на градския транспорт продължава да не обхваща цели населени места в София. Такива са например в северната и южната част на общината. В същото време има дублиране на линии на наземния транспорт с метрото, което води до неефективност и пропиляване на ресурси, които би могло да бъдат пренасочени там където липсват. Ярък пример е бул. “Мария Луиза”, по който вървят няколко трамвайни линия и метрото. Липсва също така мисъл в посока на работеща мрежа на точките на пресичане на различните видове градски транспорт, което затруднява живущите в София да планират своето пътуване с прекачване. Това на свой ред води до предпочитане на личните автомобили за сметка на използването на градския транспорт.

По отношение на общинските паркинги АЗП не вижда никакъв напредък за подобряване и развитие на тази услуга, въпреки, че от години е обект на критики защото не удовлетворява очакванията и нуждите на софиянци. Няма никакви планове и времеви разчети съдържащи конкретика за това къде и кога Столична община планира да построи паркинги. В тази посока неправителственият сектор многократно е предлагал идеи и решения за разлика от пасивността на ръководството на Столична община.

Призоваваме Столичният общински съвет вместо механично да одобрява предложенията за увеличаване на платените зони за паркиране, да задължи кмета Йорданка Фандъкова да представи задълбочен и аргументиран анализ, включващ подходящи места за изграждане на тези съоръжения, капацитетът им и предложения за цени за паркиране отговарящи на възможностите на столичани. Редно е най-сетне Центърът за градска мобилност да признае провала си при управлението на вече съществуващите общински паркинги и да даде отговор на въпроса защо те не са са предпочитани от столичани.

Комитет за наблюдение ще анализира данните от новата система за електронно таксуване в столичния градски транспорт

Комитет за наблюдение ще анализира предоставените на ЦГМ данни от мониторинга на внедрената автоматизирана система за електронно таксув...

Годишните приходи на ЦГМ надхвърлят 110 млн. лв., а с новото увеличение на зоните, тези приходи ще се увеличат с 6 млн. лв. От АЗП настояваме тези средства да бъдат изразходвани целево за построяване на общински паркинги, подобряване на мрежата от точки за свързаност на градския транспорт и подобряване на неговото покритие. Увеличението на Синята зона не предполага инвестирането на допълнителни ресурси за повишаване на контрола, тъй като това разширяване ще е за сметка на зелената зона, а тя на свой ред е предвидено сравнително малко да бъде увеличена. От АЗП категорично смятаме, че с тази мярка на ЦГМ се цели единствено повишаване на преките финансови постъпления в хазната на общината без оглед на ефекта върху града и въздуха."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество