БАН след паниката за Вранча: Не очакваме трус

25426
БАН след паниката за Вранча: Не очакваме трус

След като в неделя някои медии излязоха с апокалиптични заглавия от рода на "Земетресение във Вранча! Паника в България", днес в интервю за Новинар Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" към Геофизичния институт на БАН, заяви, че не се очаква подобно явление.

Информацията, че се очаква унищожителен трус от над седма степен, дойде от румънския вестник „Евентиментул зилей"

Сеизмолозите, на които се позова медията, посочиха, че до края на годината се очаква много силно земетресение да разлюлее страната, подобно на унищожителния трус от 4 март 1977 г. Тогава земната стихия разтресе цяла Северна България, като само в Свищов бяха убити над 100 души.

Според директора на Националния иститут по геофизика в Румъния Мирча Радулиан, Вранча е много активна зона, която е силно заредена тектонично в момента. Възможно е да се предизвика трус с магнитуд над 7-ма степен.

4,1 по Рихтер разтърси района на Вранча

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер разтърси днес района на Вранча, североизточно от Букурещ, съобщи Националният съвет за...

Днес Емил Ботев от БАН обаче изтъкна, че когато правят такива черни прогнози, колегите му в Румъния трябва да следят поне десетина други признака, а не да се основават на голата статистика.

"Основните признаци, които могат да се следят, са геомеханичен или геоложки характер, хидробиологичен и още други. До този момент не са ми известни работи на мои колеги, които да показват, че всички тези параметри, или поне десетина от тях, показват увеличаване на наблюдаваните аномалии. Така че няма реална опасност в непосредствено близко време да стане земетресение във Вранча. Възможно е да съществува някоя статия, която аз не съм прочел за Вранча, в която да се казва, че някакъв такъв източник има. Ако беше сериозна работата, щеше да ми бъде известно. Много трудно може да се формира земетресение с магнитуд по-голям от 9 и половина, досега по-голям не е известен", заяви Ботев.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com