Базите на Агенцията за бежанците могат да се запълнят след 10 март

18224
Базите на Агенцията за бежанците могат да се запълнят след 10 март
Снимка: Gettyimages

След 10 март е възможно да имаме пълно запълване на базите на агенцията – 600 души и повече. Това прогнозира новият-стар директор на Агенцията за бежанците Никола Казаков. Според него ведомството разполага с оборудване за още 1600 души, но търси възможности за разшияване и нови помещения.

Към днешна дата положението е товакоч, че на 61% са запълнени базите на Агенцията. Подобрява се организацията на работата, основно по ускоряване на процедурите за предоставяне на статут, осигуряване на повече преводачи, изплащане на суми на преводачите, които не са плащани в продължение на 6 месеца, подобряване на здравното обслужване.

ДАБ: Броят на бежанците, които ще бъдат върнати, се преувеличава

Броят на бежанците, които ще бъдат върнати в България, се преувеличава. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДА...

Министерството на отбраната още не е осигурило списък на сгради, които Агенцията може да използва, каза Казаков, който има поглед върху предоставените преди 2 години сгради. Най-много 5 от тях обаче са били подходящи за целите на Агенцията. Новият директор се надява МО да предостави и други сгради за оглед.

"Средства за ремонт нямаме отделени, но държавата, в лицето на правителството, има изготвен план за посрещане на бежанския натиск и средства, в голяма част аз мисля, че ще бъдат подсигурени", коментира Казаков.

Правителството го е назначило отново, защото смята, че именно той ще бъде човекът, който може да се справи най-успешно с бежанския натиск, който идва. Това стана ясно от думите на Казаков. Според него Агенцията е направила всичко необходимо, за да посрещане бежанската вълна и предишния път, когато той я оглавяваше.

Шефът на Агенцията за бежанците, който беше разкритикуван за дейността си от Българския хелзинкски комитет, заяви, че няма проблем с организацията и дори тя е участвала с правна помощ за бежанците в редица проекти на Агенцията. Той обясни: "Ние работим с всички неправителствени. Вчера бяха 20 организации, даже ги имам по списък и два часа и половина обсъждахме бъдещата ни работа. На пети февруари ще бъдем заедно с Българския червен кръст, съучредители на един форум".

Кунева: Не може да се говори за вълна от върнати бежанци

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви в ефира на Дарик, че страната ни има ангажимент да приеме обратно хората, които са получили бежански...

Казаков заяви, че няма притеснения, че за поста му не е имало конкурс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com