Б.Димитров: Освен посолствата, ще се обединяват ли и разузнаванията на Белград и Скопие?

37564
Б.Димитров: Освен посолствата, ще се обединяват ли и разузнаванията на Белград и Скопие?
Снимка: БГНЕС

Освен посолствата, ще се обединяват ли и разузнаванията на Белград и Скопие, това коментира историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод публикацията в Канал 5, предаде Фокус.

"Известно е нещо, за което не се говори гръмогласно – че посолствата обикновено са и резидентури на съответните секретни служби – на Външното разузнаване, на контраразузнаването, на военното разузнаване, на съответната държава. Това е публична тайна, макар че всеки си мълчи, и по въпроса не е прието да се говори. Питам се, не означава ли това, че трябва да се обединят не само външните министерства на участващите в тази галимация държави, а и техните разузнавания, контраразузнавания, военни разузнавания и т.н.? От само себе си се разбира, че това не е възможно, тъй като тогава не става дума за две държави, а за една държава", коментира проф. Божидар Димитров.

Б. Димитров: Общите посолства на Македония и Сърбия са крачка към обща държава

Създаването на общи посолства между Белград и Скопие е много сериозна крачка към създаване на обща държава, защото независимостта и сув...

"Затова се разглеждат исканията за общи посолства между държавите от бивша Югославия като един опит да се възкреси Югославия. Нищо лошо, стига народите на тези страни да са съгласни, а не - само правителствата им. Но от друга страна се питам – тогава защо ги ручаха жабетата и във взаимно изтребителни войни избиха няколкостотин хиляди души и в Босна, и в Хърватска, и в Косово, а дори и в малка Словения", коментира Божидар Димитров.

По думите му общи посолства, само заради спестяване на пари, е смешно като аргумент. "Публична тайна е, че чрез посолствата, държавите осъществяват външната си политика. Как така, не случайно в самата Македония се намериха хора, които казаха: „По-добре да създадем и общо Външно министерство”, тъй като не може в едно посолство да се получават две различни инструкции, по отношение на външната политика. Ако става дума, че просто в една сграда ще има двама посланици и съответно необходимите служители – това означава, че на практика пак ще има две посолства, и икономиите са само от наема на сградата", каза още проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com