Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БДЖ инсталира видеонаблюдение във влаковете

21 май 2024, 12:17 часа • 1440 прочитания

"БДЖ - Пътнически превози" ще изпробва да въведе видеонаблюдение във влаковете.

Това става ясно от отговор на транспортния министър Георги Гвоздейков на въпрос по парламентарен контрол на депутата от ПП-ДБ Иван Белчев.

По думите на министъра вече се прилага успешен експеримент с видеонаблюдение в локомотивите и мотрисите, като предстои анализ дали нововъведението е полезно и след това най-вероятно ще бъде внедрено и в пътническите вагони.

Още: "Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Гвоздейков обаче не посочва конкретни срокове кога видеонаблюдението може да започне да се прилага масово, както и от кога е започнало да се използва в мотрисите. Той все пак уточнява, че камерите са полезни в превенцията срещу посегателствата над локомотивите, които често са обект на вандалски прояви. Цели се още и да се избегнат инциденти с преминаващи през жп линиите хора и поставени на тях предмети.

Снимка: БГНЕС

Служебният транспортен министър допълва, че се работи и за по-голяма сигурност на пътниците по време на пътуването им. За целта БДЖ са изготвили списък с номера на влакове и графика им на движение по участъците, за които са необходими засилени мерки. Списъкът е изпратен до Главна дирекция "Национална полиция", като в него попадат всички нощни влакове, както и някои дневни. Гвоздейков настоява всички те да бъдат посрещани от патрул на жандармерията, която отговаря за сигурността по влаковете.

Още: Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Той уточнява обаче, че няма как да бъде подсигурено постоянно полицейско присъствие във всички влакове. Преценка на жандармерията е по кои линии да осигури присъствие или посрещане на влака с патрулка.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес