Белослава съди министър Караджова

10852
Белослава съди министър Караджова

Певицата Белослава Йонова съди еко министъра Нона Караджова, заради отказа на МОСВ да изключи имота ѝ от границите на природен парк Витоша, предаде Стндарт нюз.

Белослава е собственик на имот във вилна зона „Беловодски път“. Тъй като той попада в територията на парк Витоша обаче, певицата може да го стопанисва единствено по предназначение. На практика това значи, че тя не може да строи в собствените си земи, пише offnews.bg.

През април 2011 г. Белослава сезира министър Караджова с искане имотът ú да бъде изключен от парковите територии. Аргументът на й е, че към 2002 г. земите ú са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София.

Няколко месеца по-късно певицата получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002-2007 г.

Белослава обжалва отказа и оспорването е прието за процесуално допустимо от съдебния съвет. Той отменя отказа на Караджова да изключи имота на Белослава от границите на парк Витоша. Съдът постановявя, че от МОСВ трябва да свикат отделна комисия, която да разгледа искането на Белослава.

Сагата около „Беловодски път“ започва през 2002 г., когато неправителствени организации предлагат редица имоти по периферията на парка да се изключат от територията му. По въпроса са свикани комисии, които да разгледат случая. В работните срещи са участвали представители на Горското стопанство, РИОС, Столична община и на Природен парк „Витоша“.

На заседанията са канени и собствениците на териториите, чието изключване от парка се е обсъждало. Те също са имали право на глас във финалния вот на комисиите. Чрез гласуване на последното заседание е решено да се удовлетвори искането за изключване на имотите от парковите земи.

Според Тома Белев, който по това време е шеф на парк „Витоша“, гласуването е било невалидно, тъй като никой от присъстващите собственици не се е легитимирал с нужните за това документи. Това става причина Столична община да изпрати възражение до РИОС и МОСВ и решението на комисиите е било отменено.

Редактор: Сияна Любомирова

"Вече знаем кога има защо", пее Белослава в последния си албум

Премиерата на „Когато има защо...” ще бъде на 28-ми април в зала „България” от 20:00 часа. Билетите влизат в пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com