X
 
 

Бисер Петков: Приключва извеждането на деца от социалните институции

918 0
photo of Бисер Петков: Приключва извеждането на деца от социалните институции
Снимка: БГНЕС
С над 6 на сто се очаква да се повишат пенсиите в началото на месец юли 2020 година, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Социалният министър откри на нов център за настаняване на деца от семеен тип в Елена.

По думите му изчисленията са на база достигнатия досега ръст на средния осигурителен доход и индекса на потребителските цени, чрез които се формира процентът за осъвременяване на пенсиите.

Бисер Петков: Важно е да има съгласие как да подкрепяме децата

"Работата по Националната стратегия за детето е спряна. Такава стратегия няма и не се работи по нея. Имаше проект за Стратегия за детет...

Петков съобщи още, че процесът на извеждане на децата от социалните институции е на финална фаза. До 2021 година остава да бъде намерен нов дом и да бъдат предоставени социални услуги на около 500 деца, каза социалният министър.

Залага се на развитието на социалните услуги в подкрепа на децата и семействата, като за 9 години предоставяните социални услуги за тази група са увеличени от 240 на над 600, посочи министър Петков.

"Значително се намали броят на децата, които са настанени в институции. Към момента са около 500, главно в домове за медико-социални грижи за деца. 2010-та година, когато започна процесът, бяха над 7500. Броят на институциите, които бяха закрити, затворени, е 114", отбеляза той.

По думите му държавата ще реновира и изгради нови домове за възрастни хора.

Ще може да се избира как да бъде изчислявана пенсията, увери Бисер Петков

Ако законопроектът, който е внесен и бъде приет, хората ще имат право да избират по коя методика и по кой ред да им бъде изчислена пенс...

"Не се предвижда закриване на домове за възрастни хора, а съществуващите ще бъдат реформирани, според Закона за социалните услуги", съобщи Бисер Петков.

Според плана на министерството за дългосрочна грижа за възрастните хора приоритет ще бъде извеждането на хората с умствена изостаналост и психически проблеми, които живеят в съществуващите институции.

Първоначално мярката предвижда да бъдат закрити 10 институции, а техните потребители да бъдат настанени в центрове, които да помогнат за социализацията им. Реформирането ще е съобразено със стандартите за качествено обслужване и за осигуряване на пълноценен и активен живот на хората в напреднала възраст.

Финансирането ще бъде осигурено от държавния бюджет чрез бюджетите на общините, като част от държавните делегирани дейности, посочи министърът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители