Благодатният огън пристига с правителствения самолет за Възкресение Христово

4468
Благодатният огън пристига с правителствения самолет за Възкресение Христово
Снимка: БГНЕС

Тази година великденският Благодатен огън отново ще дойде в България с правителствения самолет. Това съобщи Емил Велинов, директор на Дирекция вероизповедания в Министерския съвет.

След настоятелната молба на Светия синод на БПЦ изпълняващият длъжността министър-председател в оставка Томислав Дончев и министърът на транспорта в оставка Румен Желязков са разпоредили да бъде използван правителствения „Фалкон“ за тазгодишното пренасяне на благодатния огън от Ерусалим в България, което ще стане на Велика събота. Основният аргумент на ръководството на БПЦ, което е убедило министрите, е, че всички православни държави ще изпратят специални самолети за целта, като е изявило готовност евентуално да заплати полета.

Благодатният огън отново слезе на земята (ВИДЕО)

Преди минути Благодатният огън слезе в храма на Божи гроб в Йерусалим, след като беше измолен от йерусалимския патриарх Теофил ІІІ. Из...

Делегацията ще се води от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий придружен от свещеник от неговата епархия и от директор Емил Велинов. Израелските власти са създали отлична организация, съобразена с противоепидемиологичните мерки, разказа още Емил Велинов. Благодатният огън ще бъде предаден на посланиците на православните страни, след което специален военен кортеж ще осигури възможно най-бързото придвижване на колите до летището на Тел Авив, където ще ги чакат самолетите с делегациите, изпратени да го отнесат в страните си. Техните членове трябва да представят сертификат, че са получили и двете имунизации плюс 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел. Въпреки това те няма да напускат самолетите. Освен това за разлика от предишни години самите специални фенери, в които се пренася огънят, ще бъдат осигурени от израелските власти. Полетът от София до Ерусалим е около 3,5 часа. Нашият аероплан трябва да кацне на летище Тел Авив в 12 часа и най-късно в 16,30 ч да излети обратно за София.

Многовековните данни показват, че Благодатният огън се самозапалва обикновено между 14 и 15 часа на Велика събота. Негово Преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, от своя страна съобщи, че огънят ще бъде посрещнат на летище София потържествено от миналата година поради отслабените противоепидемиологични мерки и веднага ще поеме към храмовете в страната, за да стигне до миряните в нощта на Възкресението Господне.

В момента Благодатният огън от миналия Великден се пази в олтарните кандила на храм „Света Неделя“ в София и в църквите на Драгалевския и Дивотинския манастир, като за целта в кандилата непрекъснато се долива елей. Епископ Герасим потвърди също, че на Цветница няма да има особени допълнителни ограничения в празничните богослужения освен и сега съществуващите изисквания за спазване на дистанция, дезинфекция и задължителното носене на маски. Също така богомолците не бива да носят за освещаване в църквите върбови клонки. Такива ще бъдат раздавани от свещниците пред храмовете. Следваща седмица Светият синод ще даде своите указания относно празнуването на Великден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com