Блокада и на ул. "Георги Раковски" в центъра на София

54759
Блокада и на ул. "Георги Раковски" в центъра на София

След като вчера студенти от Нов български университет блокираха Околовръстното шосе на София, днес студенти от НАТФИЗ последваха примера на колегите си и затвориха движението по улица "Георги Раковски", предаде Нова телевизия.

Акцията на студентите беше доста нестандартна, типична за артистични натури. Подкрепата на НАТФИЗ за студентската окупация беше заявена още вчера, а тази сутрин в свое изявление до медиите студентите от НАТФИЗ заявяват, че ръководството на театралната академия отказва диалог с тях

УНСС се присъедини към окупацията

И УНСС се присъедини към студентската окупация. Пред централния вход на учебното заведение вече има студенти с плакати в ръце. Искания...

По думите им ректорът професор Любомир Халачев им отговорил само с ултиматум, че ако не напуснат аулата и не прекратят протеста, академията ще бъде запечатана. 

Ето и част от декларацията на протестиращите студенти в НАТФИЗ:

"При опит за разговор с проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ – единственият отговор е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 академията ще бъде запечатана. Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност. Не сме съгласни и да бъде запечатана цялата Академия от ръководството й, защото това ще значи учебният процес да бъде преустановен. За нас това са две неприемливи опции.

Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството. Не разбираме мотивите за ултиматумите и заплахите, които се отправят към нас.

#ДАНСwithme отново подкрепи студентите

Кръстовището пред Ректората на Софийския университет е блокирано от протестиращи. Спряно е движението по бул. "Цар Освободител" от ул....

Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии. Оставаме отворени за диалог с ръководните органи ако те проявят желание за такъв."

Студентите обаче са категорични, че не възпрепятстват учебния процес във всички останали зали. 

„Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии”, се казва още в декларацията. Студентите от НАТФИЗ насърчават учещите и в другите университети да се присъединят към студентската окупация.

Снимка: Архив

Студенти от НБУ блокираха Околовръстното

Точно както бяха обявили, студенти от Нов български университет  (НБУ) блокираха Околовръстния път на София. Около двайсетина ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com