Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Димитров: Грешно ме цитираха, няма опасност македонците да нахлуят във Великобритания

02 януари 2014, 18:45 часа • 26373 прочитания

Няма опасност македонците да нахлуят във Великобритания. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей и бивш министър без портфейл, който беше цитиран в лондонските и македонските медии по повод нахлуването на българи и румънци във Великобритания, предаде Фокус.

„Не знам кой как ме е разбрал - дали английските журналисти, които ме интервюираха, или при македонците се е получило „развален телефон”. Аз казах точно обратното, че няма опасност македонците да нахлуят във Великобритания, тъй като от 5 - 6 месеца даването на гражданство на македонци практически е преустановено, защото им беше поставено ново изискване, което го нямаше досега”, заяви Божидар Димитров.

Нововъведеното изискване за издаване на българско гражданство е - да представят документи за български произход. „Нито един македонец, роден след 1944-та година, не може да представи такъв документ, по простата причина, че да бъдеш българин в Македония се е считало за углавно престъпление, съгласно закона за македонската национална чест. За около 6 месеца е дадено гражданство само на 166 души, които очевидно са от смесени бракове. Докато преди сме давали седмично, а не дневно (както бяха написали) по 500 гражданства”, каза Димитров.

Македонците с българско гражданство не кроят операция „Морски лъв” за Великобритания, допълни Димитров. Операция Морски лъв (на немски: Unternehmen Seelöwe) е германски план за нападение над Англия по време на Втората световна война, но на 17 септември 1940 г. обаче операцията е отложена.

„Операция „Морски лъв” няма да има в Британия, дори ако македонците с българско гражданство съберат всички плавателни съдове от Охридското, Преспанското и Дойранското езера. Операция „Морски лъв” е операцията, която Хитлер е готвил през 1940 г. за нахлуване през Ламанша в Британия, за което е събрал всички корабчета и лодки от цяла Западна Европа, но операцията се е провалила. Т.е. - македонците с българско гражданство не кроят операция „Морски лъв”; те вече отдавна са там, където са искали да отидат, когато са получавали български паспорт. Които са били за България, са в България, които са искали да си останат в Македония, са в Македония, които са искали да отидат във Великобритания, са отишли във Великобритания”, обясни проф. Божидар Димитров.

По думите му погрешно е мнението, че българско гражданство се иска само и единствено, за да се замине и да се работи в някоя страна на Европейския съюз. „Някои го искат просто като предпазна мярка срещу всякакви действия на македонското правителство, защото наистина са българи, а други го искат, за да се заселят в България, защото тук има харесва. Тези македонци, които са взели българско гражданство до началото на 2013 година и след това, новото правителство наложи тези ограничения, вече отдавна, както и българите, са останали на работа в България, заселили са се тук, заминали са, където може да се работи с български паспорт или са останали в Македония”, заяви Димитров.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес