Божидар Димитров сряза Николай Овчаров за Перперикон

22653
Божидар Димитров сряза Николай Овчаров за Перперикон
Снимка: БГНЕС

След изявлението на проф. Николай Овчаров, че държавата е разпределила парите за разкопки по принципа „на всекиго по нещо" вместо на 5-10 приоритетни обекта, днес дойде и отговорът на председателя на комисията за разпределението на средствата, проф. Божидар Димитров.

Според шефа на Националния исторически музей, ако комисията, съставена от най-именитите археолози на България, директори на музеи в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н., бяха послушали съвета на Овчаров, то Перперикон нямаше да получи нито лев.

От БСП се съмняват, че някой източва приходите на Перперикон

Голяма част от туристическите такси на Перперикон влиза не в общинската хазна на Кърджали, а в частни джобове. Това подозрение изказа...

От научна археологическа и историческа гледна точка пари щяха да получат разкопките в старите български столици - Плиска, Преслав и Велико Търново, Дръстър /Силистра/, центрове като Несебър, Поморие, Созопол, големи римски градове като Дебелт, Рациария, Ескус, Никополис ад Иструм, Нове, смята директорът на НИМ

В язвителен тон проф. Димитров заявява, че всеки от останалите обекта превъзхожда значително малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек, превърнато /не мога да не призная това почти с възхищение/ от проф. Николай Овчаров с отлична пиар кампания в хит на културно-историческия туризъм.

Председателят на комисията смята, че според критериите, по които работи комисията, Перперек е получил 80 000 лв. При това е била отчетена не толкова научната стойност на разкопките там, колкото стойността на вече разработения като културно-исторически туристически продукт.

„Това е една от най-големите суми, отпуснати от комисията за един обект. Ама парите не стигали, те не стигат на никого и никога, откак финикийците са ги измислили", завършва проф. Божидар Димитров.

Б.Димитров: Вампирите са македонци

Вампирите са македонци. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, на среща с журналисти, предаде &ld...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com