Бойко Нонев: МВР не може да се справи с всички проблеми на националната сигурност

1308
Бойко Нонев: МВР не може да се справи с всички проблеми на националната сигурност
Снимка: БГНЕС

МВР не може да се справи с всички проблеми на националната сигурност. На армията трябва да се възложи отговорността за граничната зона между България и Турция.

Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Неделя 150“. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев обясни, че това е дългосрочна визия, не може да се случи сега и веднага.

Бойко Ноев контрира, че с организирана структура като армията това може да се направи бързо, а как ще се използват интегрираните системи на МВР е технически въпрос. Българското правителство трябва да издаде на армията политическа заповед да охранява границата като на война, категоричен бе Ноев. 

"За около 100 млн. лева годишно армията ще „запечати“ границата. МВР не може да реши проблема с охраната на границата, това е очевидно за всички. Натискът няма да престане, натискът е огромен. Милиарди натискат българската граница, ние се надяваме, че със 160 млн. решаваме проблема. Проспахме две години и европейската политическа отговорност от това проспиване ясно се вижда", допълва Ноев. 

Бъчварова отстъпи, полицаите запазват 20-те заплати

Полицаите ще запазят пълния си пакет привилегии с обезщетение до 20 заплати и възможност да ползват 12 дни допълнително над годишния си...

Гунев уточни, че 270 км граница сега се охраняват от близо 3 хиляди души, а служителите на „Фронтекс“ сега са близо 140. Той оцени срещата на върха на ЕС в Братислава като успешна за България заради признаването на важността да се охраняват външните граници като интегрален елемент от мигрантската политика.

Според него отпуснатата на страната ни сума е признание за усилията ни, а тези пари ще ни позволят да надградим технологии и усилия там, където е необходимо. Няма как всички бежански центрове у нас да са от затворен тип, посочи заместник-министърът.

Срещата в Братислава бе натоварена с несправедливо високи очаквания и единственият практически резултат бе признаването на проблема с границата на България и отпускането на тези пари, отбеляза от своя страна Бойко Ноев.

По думите му, до 2018 година, преди да минат изборите в Германия и Франция, никакви сериозни решения в ЕС не могат да бъдат взети. Най-силните играчи в ЕС дотогава няма да могат да допринесат за структурни решения, ще се търсят по-скоро бързи и видими решения и мерки по проблемите на деня, изтъкна Бойко Ноев. Не Брекзит е проблемът на ЕС, главният проблем на ЕС е миграцията, посочи още той.

Само ние в България си играем на либерали, а не решаваме проблемите, с тази позиция се включи в дискусията Юлиян Ангелов, депутат от ПФ и организационен секретар на ВМРО.

До две години МВР иска масово видеонаблюдение

Изграждане на масово видеонаблюдение планира МВР до 2018 г. Тази мярка е записана в поредния план за справяне с престъпността. Обхват...

Направени са необходимите законодателни промени, армията участва според нуждите на МВР и „Гранична полиция“, в момента има сериозни сили от страна на армията на границата, това коментира Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ.

Той определи законодателните промени като достатъчни и допълни, че остава да се направи добрата организация. Не мога да кажа, че 160 млн. евро са малко, напротив – това е сериозна сума. Нашата сухоземна граница се охранява по-лесно от гръцките острови, подчерта Манушев.

Манушев допълни, че това са разумни изчисления, които не са пресилени. Тези средства ще ни дадат възможност да се справим със задачите. Сумата не е обидно малка.

Няма друга европейска страна, която да е получила спешна помощ за гранична охрана колкото България, каза в заключение заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

България не трябва да се отказва от Шенген, за нас особено след Брекзит политическото членство в Шенген трябва да бъде приоритет, обратното би ни оставило в една лоша периферия, смята Бойко Ноев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com