Бойко обещал да ратифицираме АСТА с резерви

6408
Бойко обещал да ратифицираме АСТА с резерви

Премиерът Бойко Борисов, неправителствени организации от IT-сектора и представители на интернет-доставчиците стигнаха до конкретно разбирателство във връзка със споразумението АСТА, съобщи зам.-председателят на ПП ГЕРБ Валентин Николов, предаде АСН.

"За проблемните текстове при ратифицирането на търговското споразумение страната ни ще има резерви. Българското законодателство в частта за Интернет категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано в Народното събрание. Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи ратификацията да бъде с тези резерви. Това означава, че конкретните текстове, касаещи интернет пространството, които възпламениха недоволството на потребителите, няма да бъдат приети”, допълни Николов.

Представители на потребителите днес се срещнали с премиера, за да му връчат петицията, с която настояват международното споразумение да бъде ратифицирано с резерва. Така, че никой по никакъв начин не може да налага контрол на трафика в Интернет и не може без съдебна санкция да търси информация за личните данни на потребителите. Те са се договорили, че при ратифицирането на споразумението АСТА ще се прилага действащото в момента българско законодателство. "Срещата като резултат надмина и нашите очаквания, тъй като постигнахме някакъв вид споразумение с министър-председателя", посочи от своя страна Янаки Ганчев, председател на Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, предаде БГНЕС.

Така след петицията с ръкописни букви е написано: международното споразумение АСТА да бъде ратифицирано от НС на РБ, като членовете налагащи контрол на трафика в Интернет, ще бъде заложена резерва, че се прилага досега действащото в момента българско законодателство. Следват два подписа, единият от тях е на премиера, каза Ганчев.

Така при ратификацията на АСТА от НС ще бъде заложена резервата, че се прилага досега действащото до момента българско законодателство. "В частта, която засяга интернет потребителите, нашата ратификация ще бъде с това условие и за потребителите няма да има последствия за него", обясни Ганчев. От Асоциацията подкрепят съществуващия свободен обмен на информация. Проектозаконът за ратификация на АСТА ще бъде внесен от МС.

"Въпреки всичко това, все пак протест в България на 11 февруари ще има. Тогава е международният ден за протест срещу АСТА. Той ще тръгне от пилоните на НДК. Протести ще има и във Варна, Велико Търново, Бургас. АСТА предстои да бъде ратифицирано и от НС, и от ЕП. Ние имаме още една дата - 25 март, когато ще внесем в писмена форма и петиция с много подписи. Това си е чисто наша дата – българска", каза Ганчев.

Гневните срещу ACTA у нас растат с 10 000 на ден

С цели 10 000 нарастнаха гневните срещу приемането на ACTA в България. Само от вчера до днес организиращите се за протест във Фейсбук ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com