Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите пълни оперативни способности

1429
Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите пълни оперативни способности
Снимка: Министерство на отбраната

Бойната група на НАТО в България потвърди, че е постигнала пълните си оперативни способности.

"За нас е изключително важно, че имаме възможност да тренираме съвместно в многонационална среда, и това е бъдещето пред нашите армии. Подготовката на този етап - при втората ротация на италианската бойна група, показа възможностите на формированието и отличното интегриране на всички нации в състава на бойната група", каза командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Сeleritate“.

Италианският военен министър обеща партньорство за модернизацията на Българската армия

Министърът на отбраната Димитър Стоянов проведе работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето, която се проведе в авиобаза Без...

То се проведе на учебен полигон „Ново село“ с цел да бъдат потвърдени постигнатите пълни оперативни способности на бойната група при провеждане на мобилна отбранителна операция.

Командирът на многонационалната бойна група полковник Андреа Фратичели изказа благодарност на българската страна за домакинството на формированието, както и на въоръжените сили за пълната подкрепа. „Ние сме способни да си взаимодействаме, да работим заедно много добре и да имаме пълни оперативни способности, което показва желанието на съюзниците в НАТО да бъдат тук и да имат готовност да реагират в случай на необходимост“, каза той, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В сертификационното учение участваха над 500 военнослужещи с около 100 бойни машини и военна техника от състава на италианска и българска механизирана рота и гръцки, черногорски и македонски взводове. Съвместната подготовка в многонационална среда допринася за повишаването на колективните отбранителни способности и оперативната съвместимост на съюзниците в Алианса.

Бойната група със страна домакин България беше формирана на 1 март 2022 г. В състава ѝ освен българско формирование от Сухопътните войски беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ. На 4 март 2022 г. беше декларирано постигането на първоначални оперативни способности.

Бойната група на НАТО в България тренира военни маневри, каквито се прилагат в Украйна

Многонационалната бойна група в България демонстрира пълни оперативни способности в рамките на тактическото учение с бойни стрелби Str...

На 17 октомври 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група в нашата страна. В състава на многонационалното формирование са включени над 900 военнослужещи от Италия, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Северна Македония, Черна гора и Турция.

Подготовката на бойната група включва съвместни тактико-строеви занятия и тактически учения с бойни стрелби. Постигането на пълни оперативни способности от многонационалното формирование в България беше проверено и декларирано по време на учението „Ответен удар“ през декември 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...