Борбата с климатичните промени зависи от всеки от нас

1355
Борбата с климатичните промени зависи от всеки от нас
Снимка: Envato

Промените в климата се обострят и стават все по осезаеми, а всички ние сме свидетели на все по-честите и по-интензивни валежи, температурни рекорди или унищожена реколта.

Реакцията на природата спрямо нашите действия е видима за всички и за съжаление все повече засяга пряко или косвено всеки от нас.  

Ето при какви ограничения трябява да живеят хората за да се намали затоплянето на Земята

Във фейсбук експертът по устойчиво развитие Боян Рашев написа:  Ново "проучване" на University of Leeds показва какво трябва да с...

Темата за опазване на климата набира  популярност и става водеща и в дневния ред на правителствата и бизнесите. Необходими са решителни действия на всички нива, които да ни помогнат да се справим с проблема. А къде се корени той? Основно в прекомерната консумация. Продуктите, които използваме ежедневно, имат негативно въздействие върху околната среда, тъй като тяхното производство и транспортиране  са свързани с генерирането на въглеродни емисии – един от основните причинители на климатичните промени. Населението на Земята нараства с бърз темп, но също така нараства и потреблението на всеки един от нас, а от там и консумацията придобива огромни измерения. Ето защо водещи компании вече инвестират ресурси и усилия в решаването на ситуацията чрез производството на продукти, щадящи природата, като например климатично неутралните продукти. Това са продукти, при производството на които генерираните парникови газове са избегнати и намалени доколкото е възможно, а остатъкът от тях е компенсиран.

Предстои да станем свидетели на все повече стоки, произведени с мисъл за климата и тяхното въздействие върху него. Европейската комисия вече обяви плановете си до 2050 година Европейският съюз да се превърне в зона с нулеви нетни емисии на парникови газове. Целта е да не се допуска застрашаващо климата и биоразнообразието увеличаване на градусите на Земята над 2 градуса. Неминуемо това ще доведе до промяна в много бизнеси, а България не изостава от този процес. Една от големите вериги магазини Лидл България е първата от този ранг, която пусна наскоро на пазара климатично неутрални хранителни продукти. Съотношението цена - качество, запазена марка на смарт дискаунтъра, безспорно ще помогне подобен тип стоки да се превърнат от екзотични в предпочитани и лесно достъпни за всеки клиент.  

Компанията от години работи усилено в посока устойчиво закупуване на стоки като кафе, чай, какао, палмово масло, целулоза, риба и други, за да защити правата на човека и да подпомогне опазването на природата. Има и политика по отношение намаляване употребата на пластмасата в опаковките на своите продукти и увеличаване на рециклирането. Тази година Lidl направи още една стъпка в посока опазване на околната среда, като създаде и собствена стратегия за борба с климатичните промени, а една от първите видими мерки са именно климатично неутралните хранителни продукти под собствена марка Vemondo. Генерираните въглеродни емисии от тяхното култивиране, производство и транспорт са компенсирани от Lidl чрез подпомагане на глобални признати и сертифицирани по международни стандарти проекти за опазване на климата и ресурсите. Освен това гамата от продуктите е подбрана внимателно, така че те фундаментално да са свързани с по-ниски въглеродни емисии в сравнение със стандартните им еквиваленти. Това са веган продукти като алтернатива на продуктите с животински суровини, известни с това, че генерират повече въглеродни емисии. Vemondo напитката, която може да добавите към сутрешното си кафе или с която да забъркате вкусен сладкиш, е на основата на овес, кокос или бадеми. При двата вкуса сладоледи Vemondo прясното мляко пък е заместено с ядково, а „месото“ в бургера е на базата на грах, пшеница и соя. Серията включва още и климатично неутрална веган лазаня и различни видове тофу. Всички те са страхотен избор не само за веганите и вегетарианците, но и за онези, които искат да разнообразят хранителния си режим с нещо по-различно или да опитат бургер, който е направен от растителни източници. Освен вкусни, всички тези продукти ни правят и съпричастни в една кауза, от която всеки от нас ще спечели – опазването на климата.  

И тук всъщност идва нашата лична роля като потребители. Всеки от нас има морална отговорност към опазването на природата и климата и състоянието, в което нашите деца ще ги наследят. Всяко наше действие дава отражение върху начина ни на живот и околната среда. Затова каква храна избираме, как събираме и изхвърляме отпадъците си и дали залагаме на продукти, които са създадени с мисъл за природата, е от огромно значение. Когато всеки от нас прави осъзнат и отговорен избор, ще се превърнем в сила, която може реално да промени хода на събитията към по-добро. А добрата новина е, че вече имаме достъпен избор на устойчиви продукти на една ръка разстояние.  

Климатичната криза е все по-сериозна заплаха за туризма на Гърция

Разгръщащата се климатична криза ще представлява сериозна заплаха за туристическата индустрия и това ще окаже силно влияние върху Гърц...

Промяната зависи от всеки един от нас, а всичко придобива още по-голям смисъл, когато го правим заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com