Борис Цветков: В неделя призовавах към спокойствие

36899
Борис Цветков: В неделя призовавах към спокойствие
Снимка: БГНЕС

Готов съм да се откаже от депутатския си имунитет, ако се докаже, че съм удрял по вратите на Софийския университет. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът Борис Цветков, който в неделя, 27 октомври, се появи пред СУ с недоволни от окупацията студенти. Тогава недоволните атакуваха двора на учебното заведение „на бегом” и заблъскаха по вратата на СУ.

В дискусия с професор Калин Янакиев, който е един от преподавателите, подкрепящи окупацията на Ректората, Цветков заяви, че не е искал да има ескалиране на напрежението и е призовавал младежите с него да не действат прибързано и агресивно. Цветков добави, че не е познавал младежите с бръснати глави в групичката.

С навеждане не става, студентите се събудиха, казват знакови фигури

Над 30 доценти и преподаватели подкрепиха своите студенти, които окупираха 272-ра зала в Софийския университет, журналистическия факулт...

Според Янакиев държанието на въпросната групичка в неделя е било като на „глутница кучета”. Професорът подчерта и че окупацията на СУ не е единичен акт на малка групичка хора – тя вече се разраства, имаме окупация в Пловдив, Велико Търново, както и в други университети в София и в други факултети на СУ, не само Юридическият.

Това е протест на българската интелигенция, следван от хилядите протестиращи, които вече са на улицата над 130 дни, заяви проф. Янакиев. По думите му, ако управляващите имаха благоразумието да чуят техните искания, нямаше да се стигне до тази окупация.

"Трябва да гарантираме правото на студентите и на гражданите да имат академични, социални и политически искания, трябва да уважим и хората, които не приемат крайните мерки". Така обясни присъствието си двора на СУ по време на неделната окупация депутатът от Коалиция за България Борис Цветков. Той не отрече, че е политическо лице и аргументира ролята си по време на окупацията на СУ: "Аз съм депутат от 24 МИР-София, в който влиза центъра и СУ. Завърших СУ, бил съм член на Факултетния съвет и на Общото събрание и затова бях при избирателите си".

 

 

Медицинският университет прави референдум за окупацията

Студентите в Медицинския университет ще гласуват на референдум дали да започнат окупация на учебното заведение. Изпълнителният съвет н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com