Борисов инспектира "Балкански поток" с хеликоптер и пеша (ВИДЕО)

4009
Борисов инспектира "Балкански поток" с хеликоптер и пеша (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Правим много добри инвестиции за бъдещето на България за следващите десетилетия. Страната ще играе ключова роля в газовите разпределения в Европа, каза премиерът Бойко Борисов, докато инспектира "Балкански поток".

 

Усилено напредва строителството на КС „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

Това е една от двете компресорни станции, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“, другата е „Нова Провадия“. Площадката на КС „Расово“ е с площ около 120,7 декара. На нея освен три газотурбокомпресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради, написа премиера в профила си във Facebook.

Борисов: С колегите от Гърция правим газови магистрали (ВИДЕО)

Нищо по-хубаво няма в Европейския съюз от това държавите-членки да демонстрират приятелство, близост, да съединяват своите енергийните ...

Премиерът посочи, че Балкански поток ще диверсифицира газ по цялото трасе, не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия. Министър-председателят изтъкна още, че компресорите са най-добрите и дават възможност за всякакъв газ с различен произход да потече през българските газови магистрали. Започва и разширяването на газохранилището в Чирен, добави Борисов. Дарина Колева, инженер на обекта, докладва за етапа, на който е изграждането на компресорната станция. „Строежът върви много добре. Времето е с нас, добре вървим“, отбелязаха строителите.

Проектът „Балкански поток“ e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

 Към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби или 239,36 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., които започват да бъдат транспортирани към временните бази. На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., разнесените тръби по трасето са 139,05 км., от които са заварени 113,45 км, припомнят от правителствената пресслужба.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“. Трите компресорни агрегата в КС „Расово“ и четирите компресорни агрегата в КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com