Брюксел против да се дават пари от ОП "Околна среда" за бонуси за нови електромобили

3654
Брюксел против да се дават пари от ОП "Околна среда" за бонуси за нови електромобили
Снимка: iStock

Брюксел не е съгласен с предложението на България по новата програма “Околна среда” с европейски средства да се финансира закупуването на нови електромобили. Причината е, че според вижданията на Европейската комисия новата програма трябва да е насочена основно към решения, базирани на природата, или хоризонтални подходи, решаващи няколко проблема, обяснява пред “24 часа” министърът на околната среда Борислав Сандов. Това е станало ясно на среща с Европейската комисия миналата седмица, на която са били обсъдени забележките на Брюксел към българската ПОС.

Според Сандов има възможност мярката да се прехвърли в друга европейска програма. Обсъжда се като вариант “Транспортна свързаност”. Мярката предвижда помощ за покупка на нова кола на ток в размер на 6135 евро, която да се дава в замяна на върната стара кола с двигател с вътрешно горене. Целта е да се подобри качеството на въздуха в страната.

Пандемията вдигна тройно пазарния дял на електромобилите

Електромобилите увеличиха пазарния си дял по света през миналата година, като продажбите записват повече от двоен скок, въпреки сложнит...

Очаква се след отказа на Брюксел да бъде направена работна група от няколко ведомства, която да потърси възможности за финансиране на екобонуса за кола на ток да идва от държавата. Една от възможностите е да се използват пари от фонда за декарбонизация. Той се очаква да заработи в края на тази година и ще предлага безвъзмездна помощ, съчетана с финансови инструменти, тоест нисколихвени заеми. От Брюксел са съгласни с европейски средства да се финансира изграждането на зарядни станции у нас за електромобили за места, за които няма интерес от страна на бизнеса, защото липсва рентабилност. България ще предложи на министрите на транспорта в ЕС всяка бензиностанция в съюза да бъде оборудвана с мобилна зарядна станция за електрически превозни средства. Това се вижда от стенограма на заседанието на правителството ни преди дни.

Друга промяна, която България ще направи по програма “Околна среда”, е свързана с мярката за замяна на уреди за отопление. За да отговорим на изискванията за хоризонтален подход, към смяната на печки ще се добави и инсталация на ВЕИ за домакинствата - най-вече фотоволтаични панели на покривите. На срещата е бил обсъден и проблемът с около 260 млн. лв. от старата ОПОС, които вероятно няма да бъдат усвоени. Те са предназначени за водните проекти, за които няма да има време в този програмен период. Като вариант с Брюксел е коментирано с част от средствата - около 100 млн. лв., да започне национална кампания по залесяване чрез засаждане на 100 милиона дървета до 2030 г. Те няма да са само в горски територии, а и край пътища, в градовете и крайградски райони, както и в територии, които са земеделски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com