БСП иска оставката на ръководството на БДЖ

2039
БСП иска оставката на ръководството на БДЖ
Снимка: БГНЕС

БСП категорично се обяви против спирането на над 70 влака на БДЖ. Левицата поиска оставката на ръководството на БДЖ - генералния директор Владимир Владимиров и настоява за ново ръководство без футболни амбиции.

Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

Според Свиленски ГЕРБ работи за ликвидирането на целия железопътен сектор.

БДЖ призова да не се търсят покемони по релсите

Държавният железопътен превозвач призова да не се търсят покемони по релсите, за да се избегнат инциденти. В официално съобщение &ldqu...

Става дума за местни и регионални влакове - возещи пътници от малки населени места до работата им, т.е. влакове, които изпълняват социални функции. Тези влакове влизат в договора, който е подписан между държавата и БДЖ и според който 15 години БДЖ се задължава да не спира влаковете. Със спирането на тези над 70 влака обаче се нарушава този договор, но в същото време държавата продължава да плаща (субсидията) компенсацията за тези влакове на БДЖ.

Обяснението на ръководството на БДЖ е, че тези влакове се спират за няколко месеца.

Свиленски припомни, че при първия мандат на ГЕРБ са спрени 140 влака, като досега те не са пуснати. До началото на 2009 г. БДЖ са превозвали 32 млн. пътници годишно. В началото на 2015 г. има спад с над 30% на пътниците, което е намаление с 10 млн. души, т.е. пътуват 22 млн. пътници годишно. Със спирането на влаковете сега ще намалеят с още 15-20% пътуващите с влакове.

"Кога е откровен Борисов, когато казва, че ГЕРБ са дошли да градят или когато разгражда БДЖ", попита риторично Свиленски. Той разказа, че с икономиите си от БДЖ ръководството назначава футболисти със заплата над 1500 лв. За сравнение един машинист в БДЖ получава средно 600 лв.

Заради липса на локомотиви БДЖ променя разписанието си

"БДЖ – Пътнически превози" ЕООД въвежда временни промени в разписанието на влаковете заради недостиг на локомотиви, съобщават от ...

Георги Георгиев, бивш управител на "Пътнически превози" ЕАД, коментира, че през мандата на Пламен Орешарски е имало 700 пътнически вагона, от които 250 в движение. В края на мандата му те са 489 вагона, намалени са задълженията със 145 млн. лв. външни фирми и кредитори и през цялото време не е имало нито един спрян влак, като са пуснати и международни влакове.

Освен това складовете на БДЖ са били пълни и е имало много резервни части за новите влакове - дезиро и др. Климатиците в тези влакове са били ремонтирани и са работели, а в момента складовете са празни, а климатиците не работят.

Иво Ленков, бивш главен одитор на холдинга, коментира, че са спрени влаковете заради липса на далновидност. От документите става ясно, че всички заложени планове за ремонт са със занижен ръст и не се изпълняват от сегашното ръководство. Според него влаковете се спират заради липса на вагони.

„Те не изпълняват дори собствения си бизнес план. Според новия график на влаковете трябва да има 122 локомотива, но днес те са с 12 по-малко, което също ще доведе до срив в системата”, обясни Ленков и допълни, че няма да бъдат обслужени влакове или ще бъдат обслужени, но с големи компромиси и ще бъде нарушена сигурността, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com