Булевард "Витоша" шампион по спад на наемите

5749
Булевард "Витоша" шампион по спад на наемите

Софийският бул. "Витоша" е световен първенец по спад на наемите на магазините с близо 40% за година. Това гласи доклад за търговските площи на консултантската компания "Колиърс" (Colliers International). Проучването обхваща 129 улици в света. Към юни средният наем на бул. "Витоша" е 40 евро/кв.м месечно, докато през 2008 г. беше 120 евро, гласи докладът, предаде Стандарт нюз.

Освен кризата, другият основен фактор за празните магазини по "Витоша" е строителството на метрото, което направи булеварда трудно достъпен. В резултат единствената българска улица в класацията на "Колиърс" излезе извън Топ 50 на първокласните търговски локации по света. 4500 кв. м са празните магазини по централните търговски улици на София, като 80% от тях са разположени по протежение на бул. "Витоша", съобщи местният офис на "Колиърс". От там прогнозираха, че след пускането на втория лъч на метрото, което се очаква да стане в края на август, и ремонта на булеварда наемите отново ще тръгнат нагоре.

Комисия разглежда всеки отделен случай за паркирането в София

Няма да се наложи промяна в наредбата за паркирането в столицата, на този етап. Това каза пред Агенция „Фокус” Вили Лилков ...

През 2005 г. бул. "Витоша" беше 22-ата най-скъпа улица в света, но в класацията на друга голяма консултантска компания - "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield). Оттогава обаче тя върви надолу и в тази класация. Най-новите данни на "Колиърс" поставят София редом до търговските улици на Минск, Братислава и Тирана. Засега наемите по "Витоша" са по-високи от тези в балтийските столици Рига, Талин и Вилнюс, където се движат от 27 до 32 евро/кв.м месечно.

В Европа най-скъпа е лондонската "Бонд стрийт", където наемите са средно 1601 долара за квадратен фут месечно, което е ръст от 11% за година. Най-големият годишен ръст от близо 40% е отчетен на "Медисън Авеню" в Ню Йорк, където търговците плащат средно по 989 долара за кв. фут месечно. Без промяна са наемите по парижката "Шанз Елизе", където търговците плащат по 1239 долара за кв. фут месечно.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...