Булгаргаз: Няма политически интриги в увеличението на цената на природния газ

2123
Булгаргаз: Няма политически интриги в увеличението на цената на природния газ
Снимка: БГНЕС

Няма нито преднамереност, нито политически интриги в увеличението на цената на природния газ. Това заяви в "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Компанията ценообразува сългасно наредба 2, утвърдена от КЕВР за 2013 г. Там е ясно разписано как точно се ценообразува и кои компоненти точно влизат в цената. Съхранението и добивът се определят още през март месец от оператор и има план, който стриктно се следва до началото на отоплителния сезон. Добивът започва с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година", обясни Николай Павлов.

Скандалът с договора за евтиния газ от Азербайджан и Булгаргаз става все по-голям

Да, "Булгаргаз" сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла информация по клаузи от договора с азерския доставчик на газ. Това е не...

"Булгаргаз" е 100 процента държавно предприятие, чийто краен принципал е Българският енергиен холдинг, тоест, крайният собственик е Министерството на енергетиката, подчерта изпълнителният директор. С мораториума се замразяват цените на топлинната енергия и топлофикациите ще закупуват газ на по-висока цена, а реално ще продават топлинната енергия, произведена от този газ, на много по-ниска цена. "Ще се появи една ликвидна дупка, тоест, безпаричие", обясни Павлов.

"Булгаргаз" внася заявление 20 дни преди началото на доставката, тоест, на 10 декември е внесено заявление, в което са отразени количествата и цените, които са по договори. Има голямо нарастване на т.нар. "хъбов индекс" за доставка, уточни Павлов. Той потвърди, че има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ. То е получено в "Булгаргаз" на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за подаване на информация. До него имат достъп и Министерският съвет, и БЕХ.

Павлов заяви, че няма представа как информацията е изтекла в публичното пространство. "В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме Булгаргаз за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора", обясни Павлов. Азерският газ трябва да се доставя чрез гръцко-българския газопровод, който обаче не е завършен. Синьото гориво не може да преминава през турската връзка, защото доставчикът има задължения единствено към гръцката страна. "Булгаргаз" не отговаря за построяването на интерконектори, категоричен е изпълнителният директор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com