Бум на ражданията с цезарово сечение

9335
Бум на ражданията с цезарово сечение

Катастрофалното нараства броят на цезаровите сечения и много малко жени раждат нормално. Това съобщи доц. Николай Доганов - началник на Втора гинекологична клиника в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. 

В интервю за Фокус той разясни, че много от жените мислят, че цезаровото сечение не боли, защото се прави с упойка. „Когато навият една жена за цезарово сечение, а аз й кажа, че тук няма да го направим, тя веднага се изписва и отива в друга, най-често частна болница. На един конгрес се опитаха да прокарат тезата да има такава индикация – цезарово сечение по желание. Аз ги питам - ако няма медицински показания, ако се направи едно цезарово сечение по желание и тази жена умре, какво ще стане? Този доктор ще го осъдят. Това е сигурно. Ти предприемаш една операция, за която нямаш медицински основания. Международната организация по акушерство и гинекология препоръчва да се ражда нормално. Защото нормалното раждане е много по-малко рисково, отколкото цезаровото, свързано е с по-малко усложнения. Освен това едно цезарово сечение, обикновено води след себе си следващото раждане пак да е цезарово сечение”, посочи доц. Доганов. 

Провали се електронният регистър за ражданията

Електронният регистър на ражданията не заработи в първия ден на годината, както се очакваше. Всички данни за децата, родени в първите ...

По думите му лекарите предпочитат цезаровото сечение, защото едно нормално раждане може да продължи и 12 часа, понякога през нощта, а докторът предпочита в определения ден и час да го направи за 30 минути, 40 минути, един час. Друга причина е, че ще вземе повече пари. „В „Майчин дом” изборът на екип е 860 лв. и за двата вида раждане. Логиката в това е да не се насърчава цезаровото сечение. Раждането с цезарово сечение в „Майчин дом” гони 50%. За нас това е оправдано, защото тук идват от цялата страна много тежки случаи, а и всички недоносени бебета на София се насочват към нашата болница. Обаче я да видим тези частни клиники, при които няма никаква патология и са със 100% цезарово сечение”, каза доц. Доганов. 

Той обясни, че има и още една причина да се качва процентът на раждания чрез цезарово сечение. „С течение на годините се появи една терминология - „желаният плод”. В семейството на моята баба са били 10 деца, 2 са умрели, останали са 8. А сега дамите на 35 години раждат едно. И те искат на всяка цена всичко да е както трябва с плода. Освен че детето трябва да е живо, другото условие е да няма и някакви увреждания. Гледа се да се избягва родилният травматизъм, нещо да не увреди плодът. Случаи, които навремето се пускаха за нормално раждане, сега почти не се пускат. 

Например, близнаци и особено при определено разположение, седалищното раждане, което обикновено е на границата между нормалното и патологичното, бременни с диабет. Техният брой постоянно нараства, защото често те наследяват диабета. Едно време те не са раждали живи деца. А сега се раждат и се възпроизвеждат все повече и повече диабетици. И там ще нараства цезаровото сечение. Така че има и обективни показатели, които са оправдани от медицинска гледна точка”, каза доц. Доганов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com