Бъчварова: Отстраняването на Казаков е свързано с проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция

2593
Бъчварова: Отстраняването на Казаков е свързано с проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция
Снимка: БГНЕС

"Имаме един случай, по който е започната проверка от инспектората. Тече и проверка на Агенция за държавна финансова инспекция и премиерът е информиран за техните изводи, и е преценил, че в този момент това трябва да се случи". Това заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, във връзка с това защо бе отстранен председателят на Държавна агенция за бежанци Никола Казаков, предаде репортер на БГНЕС.

Бъчварова допълни, че констатациите са свързани с някои от процедурите, но премиерът Бойко Борисов щял да даде обяснение.

Малко по-рано правителството освободи от поста председателя на Държавна агенция за бежанци Никола Казаков.

За въоръжения обир в един от столичните молове днес, вътрешният министър обясни, че се работи по този случай и няма как да даде повече подробности на този етап.

Относно това дали има повече информация за опит за покушение над депутата от ДПС Делян Пеевски, Бъчварова заяви, че няма с какво да допълни казаното днес от главния секретар на МВР.

„Това не е обичайна информация и колегите, които е трябвало да вземат решение са взели правилното решение с оглед на техните правомощия при такава информация”, посочи Бъчварова. Запитана защо, обаче бе решено случаят да бъде огласен, тя поясни, че това е така, защото напоследък има доста спекулации и вълнения по темата как се определят лицата, които НСО охранява и в какви случаи.

„Тази форма на работа и прозрачност на Комисията е добра стъпка напред. Общественият интерес, развитието на събитията налагат да имаме яснота тук, за да не трупаме неясноти по всички останали теми”, каза още по темата Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че с предлаганите промени в Закона за държавния служител, които тя представи днес пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, се предлага въвеждане на два етапа на конкурс-централизиран и децентрализиран за прием в държавната администрация.

„При промяна на екипа на едно правителство е много лесно да се подмени администрацията, използвайки някои вратички в досегашното законодателство с възможност за назначаване и заобикаляне на основните принципи. Сега въвеждаме една европейска практика, която е доказала ефективността си. Колкото по-широко се използва конкурс за назначаване, толкова гаранцията за по-добрия подбор е по-голям”, допълни вицепремиерът.

Бъчварова за бежанците: Няма кого да интегрираме

Ние нямаме кого да интегрираме и това трябва да бъде ясно. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com