Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците

24667
Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците
Снимка: iStock/Guliver

Стотици българи посрещнаха 2021 година на бреговете на Индийския океан. Двете най-посещавани дестинации тази година бяха Занзибар и Малдивските острови, съобщава 24 часа.

За първи път през последните десетина години много туроператорски фирми ангажираха директни чартърни полети от София до двете островни държави, като по този начин, освен че спестиха от времето за пътуване, което никак не е малко, елиминираха всякакви прекачвания и трансфери по летищата, а с това и неизбежните PCR тестове. Макар и малко на брой, имаше и програми за посрещане на Коледа и Нова година на двата острова с пътуване през Франкфурт или Амстердам.

Любопитно за някои малки държави в света

Площта на най-големия московски парк „Соколники“ е малко над пет квадратни километра. Вярно е, че това има с какво да се ср...

“По принцип дестинации като Дубай, Танзания, Занзибар, Малдивите и др. се раздвижват, когато у нас е зима, но тази година имаше допълнително обстоятелство – Занзибар и Малдивите се обявиха за свободна от COVID зона и за влизане на територията им не е необходимо да се правят PCR тестове или да се представят резултати от тях. На фона на Япония, която все още не приема чужденци, на изцяло затворената заради пандемията Индонезия и ред други екзотични страни, те останаха почти единствената възможност. Затова много колеги заложиха на директни чартърни полети от България, каквито за последните десетина години се правят за първи път”, каза за “24 часа” членът на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Любомир Николов.

Занзибар е част от Танзания, където често наши сънародници ходят на сафари по време на зимните празници. Тази година обаче африканската държава е била недостъпна за чужденци и много българи, които ходят редовно там, също са предпочели почивката на острова, който се намира на север от Мадагаскар. Директният полет от София до Дар ес Салам, който е най-големият град на Танзания и където се каца междинно, е малко под 8 часа. До Мале - столицата на Малдивската република, която се състои от отделни острови южно от Индия, е 10 часа. Това, което обаче, изглежда, е натежало най-много върху избора на тези дестинации, е, че заради COVID туристите там чувствително са намалели и местните са се принудили да смъкнат двойно цените. “Ако миналата зима по това време наемането на една вила за четирима човека на Малдивите е струвало 4000 евро за празниците, то тази зима беше 2000 евро”, посочи Николов.

Според свидетелства на много нашенци, които са споделили във Facebook преживяванията си от тези екзотични места, почивките са били за всеки джоб – имало е много скъпи, но и много евтини. Например 6-дневен престой в луксозен хотел на някой от Малдивските острови е със средна цена 1200 евро за човек, без да се включват кувертите за празничната нощ. В Занзибар такава е средната цена за 10- дневен престой ол инклузив, и то в 5-звезден хотел. Независимо че за момента не се изискват PCR тестове, медицинските разноски за евентуална карантина или лечение от COVID са покрити от медицинската застраховка, която е включена в цената.

Поне десетина от най-големите туроператорски фирми у нас са организирали множество чартърни полети до Занзибар и Малдивите в периода след началото на декември. Любопитното е, че ако се гледат сайтовете им, тези програми продължават и са планирани за целия януари, февруари, а в някои фирми – и за март и април. Очевидно е, че дестинациите ще продължат да са хитови поне докато продължава сегашната пандемия и няма други възможности за далечни екзотични екскурзии. “В хотелите с 5 звезди почивката е много уредена – храна и сървис. Плажът е разкошен - синя вода и бял пясък. Навсякъде има дезинфектанти, обслужващият персонал носи маски, но за туристите не се искат такива, както не се искат и тестове. Температурата навън е 29 градуса, новогодишната вечеря беше страхотна - със сирена, хамони и изобилие от всякакви риби. После имаше и програма на плажа, посрещането на новата година беше там, съпроводено от музика и танци”, споделя във Facebook българка, която е посрещнала новата 2021 г. в Занзибар.

Малдивите ще се превърнат в най-големия морски резерват в света

Президентът на Малдивите Мохамед Уахид съобщи в Рио де Жанейро, че страната му, която е една от най-пряко засегнатите от глобалното з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество