България най-вероятно ще бъде осъдена заради вятърните паркове на Калиакра

5168
България най-вероятно ще бъде осъдена заради вятърните паркове на Калиакра

България е нарушила Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, като е позволила изграждане на вятърни паркове в защитената зона за птици "Калиакра", както и строеж на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали". И двете зони са част от Натура 2000. Такова становище изказа генералният адвокат на Европейския съд и предлага България да бъде осъдена. Решението се чака в края на годината.

Становището е по обвинение на ЕК, че България не е изпълнила задълженията си по обявяване на цялата територия на ОВМ „Калиакра” за защитена зона от Натура 2000 и не е взела подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на естествените местообитания и на местообитанията на биологичните видове, както и обезпокояване на видовете, за които са определени защитените зони за птици „Калиакра” и „Белите скали” и защитена зона по местообитанията „Комплекс Каликара”.

България има ново издание на "Червената книга"

В новата "Червена книга" на България са включени 808 вида растения и гъби, 287 вида животни и 166 типа природни местообитания, предаде ...

Специално влошаването на местообитанията е станало факт заради експлоатацията на вятърните електрически централи на „АЕС Гео Енерджи“ ООД, „Дисиб“ ООД, „Лонгман Инвестмънт“ ООД, „Калиакра уинд пауър“ АД, „ЕВН Енертраг Каварна“ ООД, „Вертикал - Петков и с-ие“ ООД на територията на орнитологично важното място „Калиакра“. В числото на нарушенията спрямо дивата флора и фауна са посочени и съоръженията на „Трейшън клифс голф енд спа резорт“ ООД в рамките на териториите на СЗЗ „Калиакра“ и „Белите скали“. Отделно кумулативният ефект на проектите на „Уиндтех“ ООД, „Брестиом ООД“, „Еко Енерджи“ ООД и „Лонгман инвестмънт“ ООД с други проекти не е бил отчетен по подходящ начин при проверката на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, а въпреки това за проекта на „Лонгман инвестмънт“ ООД е било издадено разрешение и той е бил осъществен.

Предисторията

През 2012 година Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Това накара страната ни да предприеме няколко стъпки в посока на прилагане на законодателството, като прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие.

В края на 2013 година ЕК ни даде на съд, което накара България да обяви цялата територия на ОВМ „Калиакра” като защитена зона за птици от мрежата Натура 2000.

Земята е изправена пред ново голямо изчезване на видовете

Земята е изправена пред ново голямо изчезване на видове, но този път причината не е нито метеорит, нито ледникова епоха, пише The Indep...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com