България - най-замърсената страна в Европа

32637
България - най-замърсената страна в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-замърсената страна в Европа – България! С това заглавие международна агенция насочва вниманието към резултатите от годишния доклад на Европейската агенция за околна среда България (ЕЕА), цитиран от БТВ.

Класацията за най-мръсен въздух "печели" Перник. На второ място в негативната подредба отново е български град - Пловдив. На 4-то и 5-то също се нареждат наши градове - Плевен и Добрич. София пък е най-мръсната столица. Тя попада на 11-а позиция в общата класация. Следващата посочена столица е чак на 57-мо място и това е Букурещ, на 75-то е Любляна. За сравнение - градовете в ЕС, в които въздухът е най-незасегнат от мръсотията, са Мадрид, Париж, Амстердам и Брюксел.

Замърсяването на въздуха в Китай се вижда от Космоса

Учени твърдят, че за първи път са съставили карта на замърсяването на въздуха в Китай от Космоса, предаде БГНЕС. Френски и белгийски у...

Причина за замърсения въздух са фините прахови частици. Те са основният и най-масов замърсител на атмосферния въздух. Отделят се от автомобилите, домашните печки и промишлените предприятия. "Наистина някои градове в България са едни от най-замърсените в Европа. Не можем да го скрием този факт", казва пред медията Валери Серафимов от "Мониторинг на въздуха". Над 100 дни в годината дишаме въздух, съдържащ прахови частици над допустимата норма. Според регулациите на ЕС, подобни дни не бива да бъдат повече от 35. "Трябва да знаете, че във всички градове, където се измерват тези частици, има проблем с този замърсител. Това са над 35 населени места - Перник, Пловдив, и всички окръжни градове", допълва Серафимов. Хилядите автомобили и задръстванията, битовото отопление, гъстите мъгли и ремонтните дейности тровят здравето ни. Обновяване на транспорта и по-често почистване на града са основни мерки, които трябва да се предприемат.

 "Основният ни приоритет е обновяването на градския транспорт в столицата. Само за пример мога да дам, че от допълнителните метровлакове, дефакто ние спестяваме около 2,7 т вредни емисии всяка година", обяснява Мария Бояджийска, зам.-кмет на Столичната община. Според екоекспертите обаче, България е на челна позиция в Европа по процентите на въглероден оксид и серен диоксид, изхвърляни от индустрията и автомобилния трафик. Очаква се през април тази година Изпълнителната агенция по околна среда и водите да публикува своя годишен доклад. По предварителни данни, новините няма да бъдат добри - не се констатира никакво подобрение на качеството на атмосферния въздух.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com