България няма да приеме споразумението ЕС-Турция, ако е изключена от него

4758
България няма да приеме споразумението ЕС-Турция, ако е изключена от него
Снимка: Министерски съвет

Поискали сме да бъде изрично включени в проектоспоразумението между Европейския съюз и Анкара, което за момента касае спирането на миграционния поток от Турция към Гърция.

Премиерът Бойко Борисов е поиска в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и държавите членки ЕС да не огъва правилата си за визова либерализация и в присъединителните преговори заради зависимостта си от Турция, която подслонява над 2,5 милиона мигранти от Сирия и Ирак, предаде Клуб Z.

Пращаме хуманитарна помощ за бежанците на гръцко-македонската граница

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъде предоставена хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите на гръцко-македонската грани...

Борисов заявява, че би блокирал сделка, ако България не е включена в споразумението с Турция.

Следващата среща на на върха ЕС-Турция, на която ще се разгледа въпроса, е насрочена на 17 и 18 март в Брюксел. Очаква се на нея споразумението да бъде финализирано.

"ЕС не може да си позволи да се съсредоточава само върху миграционния маршрут между Турция и гръцките острови", пише Борисов в писмото, с което изданието разполага. То е изпратено също до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Турските сухопътни граници с държавите-членки на ЕС - България и Гърция и морските граници между Турция и ЕС, включително в Черно море, трябва спешно да станат част от преговорите и споразумението с Турция. България няма да е готова да приеме частичен турски ангажимент (само за гръцките острови), който най-вероятно ще доведе до отваряне на нови миграционни маршрути", пише в писмото на Бойко Борисов до Доналд Тукс.

Подкрепихме Франция на Съвета "Външни работи - отбрана" в Брюксел

България изрази пълна солидарност и подкрепа на предложението на Франция за необходимостта от прилагането на чл. 42, ал.7 от Договора з...

По-рано днес министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред журналисти в кулоарите на парламента на срещата на вътрешните министри на ЕС България ще настоява за недопускане на нови пътища на бежанците през българо-турската сухопътна граница и Черно море. Той обясни, че пред външните министри на ЕС ще настоява споразумението между Европа и Турция да се прилага и на българо-турската граница, на гръцко-турската граница и Черно море

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com