България - под натиск и от улицата, и в парламента

2810
България - под натиск и от улицата, и в парламента
Снимка: Румен Скрински

В България демонстранти протестират срещу правителството в столицата София. Там вчера се проведе и дебат за вота на недоверие срещу буржоазното националистическо правителство на премиера Бойко Борисов, пише германското издание „Тагесшау“, цитирано от БГНЕС.

Описвайки ситуацията с викове за оставка и блокиране на движението по централни булеварди на столицата под охрана на парламента от голямо полицейско присъствие, медията съобщава, че правителственият лагер очаква вотът на недоверие ще бъде отхвърлен днес.

Изцяло блокирано е движението около парламента

Протестиращите пред Народното събрание, които вече наброяват няколко стотин души, блокираха движението по булевард "Цар Освободител", п...

„Опозиционните социалисти (бившата БКП) обясниха инициативата си за предложението за вот на недоверие с корупция и неадекватни антикорупционни мерки“, се казва в текста, който цитира думите на вицепремиера Томислав Дончев: "Корупцията е хронично заболяване на българското общество и държавата", позовавайки се на правителства, сформирани от други партии.

"Европейските средства няма да стигнат до българските граждани, докато правителството на Борисов управлява", цитирана е и ръководителката на социалистите Корнелия Нинова.

По-нататък изданието разкрива целта на призивите на демонстрантите - нови избори, както и че „признатият за приятел на Русия държавен глава Румен Радев“ също подкрепя оставката на правителството.

„Управляващата партия ГЕРБ отхвърля предсрочни парламентарни избори, защото в този случай парламентът трябва да бъде разпуснат според конституцията“, продължава публикацията. "Без парламент не може да се приеме нито една икономическа и социална мярка за справяне с коронавирусна криза", коментира и политологът Тома Биков. „Той обвини държавния глава Радев, че "е част от опит за предизвикване на политическа криза", отбелязва „Тагесшау“.

Протестирам защото ...

Нещо се случи с протеста във Варна. Най-първия ден той стоеше леко колеблив и объркан, сякаш никой тук не можеше да повярва, че в този...

"Искаме да вземем държавата си отново от ръцете на мафията", цитира вестникът Нинова, визираща уличните протести. Изданието пише, че вечерните демонстрации срещу правителството продължават в София и други градове за дванадесета поредна вечер и че те преминават в блокади на улици и официални сгради, както и в стачки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com