България се готви да надгради многонационалната бойна група до бригада

2261
България се готви да надгради многонационалната бойна група до бригада
Снимка: БГНЕС

България усилено се готви да надгради многонационалната бойна група на НАТО в страната ни до бригадно ниво, става ясно от отговора на военния министър Тодор Тагарев до депутата Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

След срещата на върха на НАТО през 2022 в Мадрид започна подготовката за нарастване на многонационалната бойна група на НАТО в България до бригада, пропорционално на заплахата. Като място за разположение на бъдещите сили и средства бе идентифицирана инфраструктура, прилежаща на батальона в Кабиле - част от Втора Тунджанска механизирана бригада.

За целта, като страна-домакин, България следва да извърши усилено строителство и възстановяване на вече съществуващата инфраструктура, за да може да приеме евентуалното нарастване на сили и средства на НАТО на българска територия, пояснява народният представител. Още: България не е защитена от атака с балистични ракети: Говори зам.-министър Запрянов

За ремонта на съществуващите сгради и инфраструктура от Министерството на отбраната планират възлагане на обществена поръчка за проектиране. След като инвистиционния проект е готов и одобрен, ще се възложи строителство на обекта, отговаря министърът.

Той е уточнил, че по време на заседание на Съвета по отбрана в началото на ноември месец м. г. е обсъдена възможността Агенция на НАТО за подкрепа и снабдяване (NSPA - NATO Support and Procurement Agency) да изпълни проекта за нови сгради и инженерна инфраструктура. Взето е решение да се проведат преговори с NSPA за оптимизиране на сроковете за изпълнение на проекта.

От Министерство на отбраната на 20.12.2023 г. изпратили официално писмо до NSPA за стартиране на процеса по реализация на проект „Проектиране на нови сгради и инженерна инфраструктура за разполагане при усилено присъствие на НАТО“. Още: Стратегия: Кой ни е враг номер едно, как ще се пазим и как ще подобряваме армията

В Министерството очакват писмо оферта от Агенцията и тогава ще решат дали се ангажират със сключване на споразумение за изпълнение или да откажат. Едва след тази преценка от ведомството могат да се ангажират със срокове за етапите по изграждане на необходимата инфраструктура в Кабиле и кога тя ще бъде готова.

„Министерството на отбраната полага усилия и максимална ангажираност на всички структури за срочното реализиране на проектите за нови сгради и инженерна инфраструктура и за ремонт на съществуващи такива за разполагане при усилено присъствие на НАТО“, сочи Тагарев.

За момента, в координация с италианската страна, се търсят временни решения, които да осигурят необходим те условия за нарастването на бойната група на територията на страната ни като част от предните Сухопътни сили (FLF BG BGR) до ниво бригада.

Освен Италия (в качеството й на Рамкова държава) и българското участие с маневрена рота и военнослужещи в щаба, към момента САЩ участват с маневрена рота, Черна гора - с лекопехотен взвод, екип военна полиция и военнослужещ, Гърция - с противотанков взвод и военнослужещ, Албания – с лекопехотен взвод и военнослужещ, Северна Македония - с лекопехотен взвод и военнослужещ, Турция - с отделение за непосредствена ПВО и военнослужещи в щаба. Още: Оставка в Министерство на отбраната

Бойните групи по източния фланг на Алианса, усилени до бригади, са включени в плановете за колективна отбрана на НАТО.

Допълнителен принос към сухопътните войски са заявили от Италия и Турция.

Гърция, Северна Македония и Румъния пък са заявили готовност за изпращане на допълнителни сили, за което е в ход вземане на политическо решение, а Хърватия е декларирала намерение за присъединяване към бойната група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...