Българите от Западните покрайнини молят държавата да възроптае срещу сръбски исторически лъжи

11205
Българите от Западните покрайнини молят държавата да възроптае срещу сръбски исторически лъжи

Културно-информационният център на българите в град Босилеград, Западните покрайнини, настоява българските институции да вземат отношение по сръбските твърдения за т.нар. „български зверства“ през Първата световна война, за да се спре пропагандирането на омраза срещу българите и България 100 години след нейното избухване, предаде БГНЕС.

Публикуваме пълния текст на писмото на председателя на КИЦ Иван Николов:

“КИЦ „Босилеград“ се обърна с писмо до ръководствата на БАН, БАНИ, НИМ, Военна академия, Национален исторически музей, Военно-историческата комисия, Държавния архив и ректорите на Софийски, Великотърновски, Югозападен и Пловдивски университет, както и до Светия синод на БПЦ, с молба да се произнесат по повод твърденията и заключенията на научната среща „Българската окупация на Южна Сърбия 1915 -1918г.“ за „…терора и престъпленията на българските окупационни сили над свещенството, чиновниците, учителите, видните граждани и останалото население от 1915-1918 г.“, както и за твърденията на сръбските историци, че в Сурдулица по време на ПСВ Българската армия била избила от 3 000 до 30 000 сърби и интернирала в България от 150 до 180 000 души.

Освен това, Сръбската православна църква излезе със заключение, че „било желателно църковните реликви, документи, архивни единици, библиотечен фонд и други културни и материални предмети отнесени по време на окупацията на югоизточна Сърбия да се евидентират още веднъж и да се инициира връщането им на собствениците“, както и „Сурдулишките мъченици от Първата световна война да бъдат канонизирани и включени в календара на Сръбската църква, а от тук и на цялото Православие“.

След 100 години от Първата световна война изостана преосмислянето на историческите събития довели до нови войни и кръвопролития на Балканите. Подобни „научни“ конференции по същество представляват продължение на Първата световна война, а не опит за установяване на историческата истина и отваряне на процес на национално помирение между народите.

Българската наука е отговорна и длъжна да представи своята позиция, не само защото това засяга работата на българските организации в Сърбия свързана с обществено-културната сфера, но и защото те са пряко засегнати от тежките последици на нападките и унизителното отношение. Твърденията за военни престъпления на Българската армия в Южна Сърбия все още предизвикват чувства на омраза и отмъщение сред сърбите и чувство на вина и срам сред българите в Западните покрайнини.

КИЦ се обръща към българските учени да дадат официално научно обосновано становище на базата на фактите, почиващи на достоверни доказателства, и да предоставят ясна и точна информация по повдигнатия от сръбската страна въпрос. Мълчанието от българска страна, в Сърбия вероятно ще бъде изтълкувано като признаване на вина и ще усили още повече езика на омразата срещу българите.

Имайки предвид голямото значение на този въпрос и като цяло все по-трайно възраждане на недобронамереното и манипулационно обидно отношение към българите в Сърбия, Културно-информационния център в Босилеград ще инициира провеждане на специална конференция „Сръбските исторически фалшификации и претенции спрямо България през ХХ век“ в началото на следващата година и очаква българските учени да представят значими научни изследвания по тази тема”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com