Български износ на оръжие за Украйна - откъслечни данни продължават да се трупат

10276
Български износ на оръжие за Украйна - откъслечни данни продължават да се трупат
Снимка: БГНЕС

Темата изнася ли България оръжие за Украйна продължава да е доста гореща. Сайтът BIG5 публикува статия със заглавие: Среднощно товарене на РПГ и ракетни установки за Украйна от Летище София. Според материала и публикуваните снимки в него, камиони са пристигнали на Летище София и са оставили товар с военно оборудване за най-големия товарен самолет на Украйна.

Според информацията товарът включва 6 тира с РПГ и 4 ракетни установки тип "Катюша" (за залпов огън), като те били събирани от всички военни поделения в цялата страна. Товаренето е станало между 3:00 и 4:00 сутринта, след което тежкотоварният АН-124 веднага е излетял.

Припомняме, че основател на сайта BIG5 е журналистът Васил Петев. Той е син на покойния писател Николай Петев, който е бил три мандата председател на Съюза на българските журналисти, депутат от БСП в 42-рото Народно събрание и член на Академията за руска словесност в Москва.

Доставки на оръжие за Украйна

За въпросния самолет вече говориха доста хора. Лицето на Bellingcat Христо Грозев беше един от първите сигнализирали за самолет АН-124 (номер UR-82008), като той го стори в профила си в Twitter. Според Грозев, самолетът е направил поне шест полета в периода 21 - 26 април.

На 25 април депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев заяви, че е имало износ на снаряди за Полша в началото на месеца. Те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев.

"Беше сключена сделка за 600 000 снаряда за гранатомет с полска фирма, като товарът се превози с украински самолет до украинската граница. И това е само една от сделките. Ние сме сериозна държава във военното производство по отношение на боеприпасите", коментира той ден по-късно.

Справка от flightradar24 показва, че в рамите на периода 21-26 април, 2022 година, самолет АН-12 (номер UR-CAJ) има 7 полета от 22 до 26 април по маршрут полския град Жешов до Бургас и обратно. Друг Ан-12 (UR-CIC) на същата компания е летял по същия маршрут на 24 април.

За транспортни украински самолети сигнализира и разследващият журналист Атанас Чобанов -  също през миналата седмица. Той написа нещо доста интересно в профила си във Фейсбук - че единият товарен самолет от двата АН-12 чака 10 дни в България и последвало "размърдване" чак след визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Чобанов твърди, че Украйна платила за оръжие и муниции 240 млн. долара и всъщност намекът е, че Кулеба е дошъл в България да си ги поиска, защото не са били доставени навреме. Тръгнаха дори приказки, че сделката е сключена още миналата година и е стопирана с идването на новата власт.

Кой

Украйна благодари на България за помощта (ВИДЕО)

Министерството на външните работи на Украйна публикува видеоклип, с който благодари на всички страни, помагащи на Киев във войната им с...

Българската фирма по сделката за 600 000 снаряда е "Булкомерс". Пред Нова телевизия управителят ѝ обясни, че от близо 7 години работи с Полша и категорично отрече пратката от началото на април да е предназначена за Украйна.

"Моята фирма регулярно изнася. Всяка година получавам по няколко разрешения. Аз нямам нищо общо и не мога да имам нищо общо. аз я продавам на полска фирма със съответните документи, които се предоставят от нашата междуведомствена комисия", заяви Калоян Станиславов, управител на фирмата.

Само че според Bird.bg, чието лице е Атанас Чобанов, въпросната фирма първоначално е управлявана от съдружници руснак и бившия литовски министър на териториалната защита Аудриус Буткевичус. В края на 90-те години на XX век той е арестуван от литовските служби в момент, в който получава 15 000 щатски долара. Предположението е, че става въпрос за подкуп, но Бутеквичус е освободен. На 28 октомври, 1997 година все пак е арестуван, а впоследствие осъден на 5 години затвор, но е освободен на 20 март, 2000 година. Сега обаче управител на "Булкомерс" е Калоян Станиславов.

В публикацията на разследващия сайт във Фейсбук по въпроса и коментарите под нея се развива теорията, че всъщност фирмата е протакала износа на платеното от Украйна оръжие. Думите на Станиславов пред Нова телевизия обаче са съвсем различни. От Bird.bg твърдят, че са говорили със Станиславов и на база този разговор си вадят заключения за негова проруска позиция - но не е публикуван пълен запис или транскрипция на телефонния разговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com