Български журналисти и общественици почетоха загиналите в Париж

19519
Български журналисти и общественици почетоха загиналите в Париж
Снимка: БГНЕС

Десетки български журналисти и общественици франкофони се събраха пред Френския културен център в София, за да запалят свещ в памет на загиналите при кървавия атентат в Париж.

Хора на различни възрасти, с различни политически възгледи и професии донесоха със себе си плакати с посланието "Je Suis Charlie" - "Аз съм Шарли", което се превърна в международен символ на съпричастност с трагедията на 12 души в редакцията на френско хумористично издание. Пред входа на Френския културен център дошлите да почетат паметта на жертвите в Париж оставиха десетки запалени свещи и цветя, предаде БГНЕС.

"Тук съм, за да изразя съпричастност на европеец към друга европейска страна, която е обект на тероризъм", обяви журналистът Иво Христов. Според него атентатът не касае само френското общество, а е посегателство върху устоите на самата европейска цивилизация. "Чувството за хумор е онова, което отличава свободната държава", каза Христов. По думите му, всеки терор се извършва със сериозна физиономия.

Относно причините и факторите, които обуславят терористичния атентат във Франция, Христов сподели, че както в науката, така и в историята има натрупване на потенциална енергия, която преминава в кинетична. "Дълго натрупваното неудовлетворение и фрустрациите на хората от предградията доведе през 90-те години до капсулиране и завръщане към традиционната идентичност, която става нещо като убежище и фалшив лек за тяхното неудовлетворение. То се радикализира с началото на американските войни в Близкия Изток - в Афганистан през 2001 година, в Ирак през 2003 година и най-вече войната в Сирия през последните 2-3 години, където воюват около 1500 френски джихадисти", анализира Христов.

Според него в мюсюлманските общности във Франция съществува своеобразен неписан закон за вендета и когато брат бъде убит, се чувстват длъжни да отмъстят, а 1500 джихадисти от Франция Христов нарече "закваска за сериозни проблеми". Той отказа да прогнозира как ще се развие кризата, но посочи, че едва ли проблемите ще свършат само с този кървав атентат. За това говорят и случаите от последните 24 часа, като вече има ответни реакции - запалени джамии във Франция и други. "Фанатиците не са единици, те са повече. През последните дни имаше и други нападения с автомобили, но тогава френските власти в опит да потушат напрежението ги окачествяваха като дело на неуравновесени хора, които обаче крещяха "Аллах Акбар"", припомни Христов.

По-задълбоченият анализ на причините пък е доказателство за провала на властващия през последните три десетилетия икономически модел, счита Иво Христов. "Кризата във Франция е елемент от общоевропейската криза, а тя пък е криза на една заблудена идеология - тази на неолиберализма. В краткосрочен план той доведе до бързи печалби, но и до миграция на парите към Азия и деиндустриализация на Франция. Страната е в тежка социална криза с над 3,6 милиони безработни, които не спират да се увеличават. Тази идеология е в основата на общата криза, която сега добива тези терористични измерения", посочи той, като по думите му най-нестабилните и необразовани представителите на неудовлетворените малцинства са по-податливи за радикални проповеди.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com