Българските деца са най-застрашени от бедност

16432
Българските деца са най-застрашени от бедност

52% от децата в България под 18-годишна възраст са били застрашени от бедност и социално изключване, като по този показател страната ни е на първо място в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2011 година.

На второ място е Румъния с 49%, следвана от Латвия с 44%, Унгария с 40% и Ирландия с 38% (според данни за 2010 година за островната държава). В Швеция, Дания и Финландия само 16% от децата са в подобно положение и логично скандинавските държави са най-назад в тази неприятна класация. Тези страни са следвани от Словения със 17%, Холандия с 18% и Австрия с 19%.

Над 25 на сто от децата под 18-годишна възраст, живеещи в ЕС изобщо, са били застрашени от бедност и социално изключване през 2011 година, като рискът нараства значително, когато родителите им имат ниско ниво на образование, сочат данните на Евростат.

27% от децата под 18-годишна възраст са били застрашени от бедност и социално изключване спрямо 24% от възрастните между 18 и 64 години и 21% от възрастните хора на 65 и повече години, показват още данните на статистическата служба. Процентът нараства до близо една трета за децата, родени в семейство на имигранти, т.е. при които поне единият родител не е роден в страната, в която живее, пише БГНЕС.

Колкото по-ниско е нивото на образование на родителите, толкова рискът от бедност или изключване е по-голям. Близо половината от децата, чиито родители не са преминали първия цикъл на средно образование, са заплашени от бедност и изключване. Това се отнася само за 7% от децата, чиито родители са завършили висше образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com