X
 
 

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв.

2714 3
photo of Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв.
Снимка: БГНЕС
Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри предложението за увеличение на броя на задължителните часове кормуване за курсистите, за да бъдат допуснати до шофьорския изпит. Към момента бъдещите шофьори карат 31 часа на пътя, но според школите за обучение те не са достатъчни и трябва да бъдат увеличени до 45, пише в. "Сега" в днешния си брой.

Курсовете за подготовка на водачите струват между 650 и 800 лв. в зависимост от инструктора и града. "В момента се опитват за сметка на потребителя да решават проблеми на бизнеса. Самите школи очакват повишение в цената с 300 лв. Новината ви е, че цената ще стане 1000 лв.", коментира пред "Сега" председателят на Управителния съвет на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

Ултрамаратонецът Краси Георгиев тръгна към Северна Македония с кюстендилските лекоатлетисти (СНИМКИ)

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев тръгна днес от Кюстендил към Северна Македония и Албания, като част от маршрута му по Коридор №8, ко...

На практика МОН изготвя учебните програми, по които да се обучават курсантите. От просветното министерство обаче отричат да са инициатори на предложението за увеличение на часовете. 

Според Богдан Милчев хората, които са прокарали това предложение, са председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев. 

Според Милчев увеличението на броя на часовете по кормуване е грешна философия. "Има хора, на които им трябват 50 часа, за да се научат, но на други и 20 им стигат. В момента има вътрешен изпит в школите и когато инструкторът види, че курсистът не е готов да се яви на реалния практически изпит, му казва, че са му необходими още часове", отбеляза той. Всъщност практиката да се карат допълнителни часове е масова. Голяма част от бъдещите шофьори предпочитат да си доплатят за подълго обучение, вместо да бъдат скъсани на изпита. На много места се рекламират шофьорски курсове за 300-350 лв., но и те достигат до 600 лв. с допълнителни плащания за часове. Според Милчев това ще продължи и след завишаването на задължителните часове. 

Председателят на АКАБ Красимир Георгиев обаче е на друго мнение. Пред "Сега" той заяви, че има направен анализ, който показва, че курсистът, изкарал 45 часа вместо 31, е значително по-спокоен на изпита. 

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев стартира в Стара Загора с млади спортни надежди (СНИМКИ)

Първите 100 метра от третия етап от бягането, заедно с ултрамаратонеца Красимир Георгиев по трасето на транспортен коридор №8, про...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ауууу ужас, сега е само 700 + БЧК + предварителен изпит, + листовки + 500 да сме сигурни че ще вземем книжка от първия път.. ами сига ко ши прайм ?!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  И 5000 да д дреме ми на 89 годишния ми хуй.....ха ха
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  хахахаха
  : 0 !