Част от информацията по спора с Румъния е класифицирана

7819
Част от информацията по спора с Румъния е класифицирана
Няма да предадем националните интереси, убеждава външният министър Николай Младенов

Част от информацията по спора с Румъния е класифицирана.

Това съобщи в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов и подчерта, че публичните изявления по темата от румънска страна не са конструктивни.

Бойко за претенциите на Румъния: Това е абсурд, подкрепям "Атака"

Премиерът Бойко Борисов реагира на появилото се напрежение по оста България-Румъния заради предявените териториални претенции на съседи...

"Всяка спекулация къде и как ще се търси решение по казуса не допринася за намирането на такова решение", каза външният министър по повод лансираните от Букурещ идеи за съд.

"Това е изключително сложен технически казус, свързан с доста технически параметри, които са обекти на класифицирана информация затова не мога да ги коментирам публично. Обръщам внимание на всички, които се изказват по този въпрос да си спомнят, че има неща, които, когато се преговаря по тях, когато са обект на сериозен разговор между държави, не е добре по този начин да бъдат интерпретирани, хвърлени в пространството", допълни Младенов, цитиран от БНР.

Николай Младенов припомни, че България и Румъния са преговаряли с години за един мост на Дунав и добави, че макар и бавно преговорите за установяването на границите в Черно море досега се вървели конструктивно. Запитан дали публичното им оповестяване от румънска страна също е конструктивно, министърът отговори:

Не. Това не е конструктивното.

Паси: Румъния като нищо ще ни съди

Румънската дипломация е изключително сериозна. Не става дума за изтървана реплика и  не съм учуден от това, което се случва. Така бивш...

Никой в България не трябва да се притеснява, че това или друго правителство ще предаде националните интереси, успокои министърът. По думите му, когато обстановката се успокои, ще бъде насрочен следващият кръг преговори, който трябва да е в Букурещ. Междувременно днес Николай Младенов не е обсъждал казуса с румънския си колега, защото той не участва в провеждащият се съвет на външните министри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com