X
 
 

Чернобил – Забранената зона

12423 0
Чернобил – Забранената зона
Снимка: iStock/Guliver
От най-тежката промишлена авария в историята на човечеството – Чернобил, изминаха 33 години, но истината около инцидента продължава да вълнува. Районът на Чернобилската АЕЦ, както и авариралия реактор 4, днес са достъпни за туристи. Еднодневни или няколкодневни екскурзии до забранената зона се предлагат и от български агенции.

Посещението в АЕЦ Чернобил не е скъпо удоволствие. Между 4 дни и седмица престой, с включеното посещение в забранената зона, излиза между 500 - 700 евро, заяви в интервю за БГНЕС Преслав Конов, който организира туристически пътувания до района на украинската централа. В сумата са включени нощувки в Киев. Сумата се определя от това колко дни туристът ще бъде в зоната и дали иска да види контролната зала на 4 реактор.

Архивите говорят: Мълчанието на Тодор Живков за Чернобил

Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение на хитовия едноименен сериал на HBO. Той даде платформа за много мн...

Към момента 11 българи са заявили желание за екскурзия до АЕЦ Чернобил. Любопитно е, че 10 от тях са резервирали посещението през февруари – много преди да излезе мини сериала на HBO за аварията, превърнал се в абсолютен световен хит за кратко време. 

Чернобил е едно въздействащо място. При всички случаи не е за всеки. Подходящо е за хора, които търсят висока доза адреналин и за такива, които се интересуват от историята на трагедията. „По мнение и на специалисти АЕЦ Чернобил е доста безопасно място, няма нищо общо с легендите", смята Конов.

Не навсякъде обаче може да се посети затворената АЕЦ. Разделена е на две забранени зони - с периметър съответно от 30 и 10 километра. В 30-километровата зона се намира самият град Чернобил, който е служил през 80-те като административен център. В момента има работещи няколко фабрики, пожарна, два хотела. Нивата на радиация в града са малко по-високи от тези в Киев, но в нормата за безопасност – около 0,20 микрорентгена. В столицата постоянният рентген е около 0,10-0,12.

Във втората, 10-киломерова зона, нещата са малко по-различни. Там има места с по-висока радиация, която също не е опасна. И в двете зони туристите не могат да се разхождат свободно. Специално разрешение за допуск се издава от украинската Агенция за контрол на забранената зона. „Още един аргумент, че посещението е безопасно – най-малкото, ако има риск държавата няма да издаде официално разрешително“, обясни Конов. Освен разрешителното, движението се извършва само с микробуси и със специално обучени гидове. Няма как някой да отиде сам и да влезе в зоната.

Съдбата на Валери Легасов - мъжът, разследвал аварията в Чернобил

Съветският ядрен физик Валери Легасов ръководи комисията, която разследва катастрофата в Чернобил. Той е привърженик на прозрачността и...

Подготовката за пътешествието не отнема много време. След като стигнете в Украйна, в зоната на АЕЦ Чернобил се влиза само с червения задграничен паспорт, не се приемат българските лични карти. 

„След посещението човек не може да остане равнодушен от това, което вижда и да се замисли колко крехка е цялата система, как съществуването на човечеството зависи от няколко решения“, размишлява Преслав и допълва, че тези емоции постепенно се превръщат от доходоносен туристически бизнес. „Украйна не е богата и се опитва да експлоатира всеки един възможен ресурс, който има. А атомната централа е един от тях. Виждам комерсиален ефект, но не е толкова голям, че да отклони вниманието на човек от същината на случилото се“, обобщава Преслав Конов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално