X
 
 

Честит 3 март, българи!

88250 43
Честит 3 март, българи!
Снимка: Thinkstock
3 март е изключително важен. Не само защото е празник на свободата, която извоюваме след векове на робство, белязали националния ни характер завинаги. Не само защото е еманация на борбения български дух, който обединява и води в преломни моменти на трудности, трагедии, но и триумф.

3 март е велика дата, защото тя носи в себе си основното нещо, което е правило народа ни велик и което може да го направи велик отново - чувството за съпричастност, чувството за принадлежност, чувството за обединение.

В Националния исторически музей ще се състои концерт по случай 3 март

В една от залите на Националния исторически музей (НИМ) ще се състои тържествен концерт, по случай националния празник на България Трет...

Нашите предци са успявали много пъти да изтръгнат България от ступора, заради който тя е стояла на ръба на не една бездна. Заплахата да бъде унищожена, претопена, унизена или духовно смазана е надвисвала много пъти над поколенията българи през вековете. Винаги обаче те са намирали у себе си сили да се обединят и да си спомнят, че са част от нещо по-голямо и по-важно от личните амбиции, от егото, от спасяването по единично, от отделния живот.

Българският народ винаги е изумявал себе си и света, когато се е надигал като един. Българският дух не е просто една химера, за която четем в учебниците по история и в романите. Ние имаме късмета да принадлежим към народ и то не какъв да е. Народ древен, смел и мъдър. Народ, който много пъти е патил и чиято съдба е била такава, че да се сблъска с много трудности и трагедии през живота си. Народ, който обаче, притиснат до стената, събира сили и прави лъвски скок напред, защото няма какво да губи. Народ достоен, открит и добър. Народ, родил Аспарух и Самуил, Ботев и Левски, Опълченците на Шипка.

Кръвта на тези хора тече в нашите вени. Духът им направлява нашия дух. Не е ли това достатъчно, за да живее у нас, днес особено, но и не само днес, гордостта, че принадлежим към нещо толкова голямо и велико?

Ние се нуждаем от тази гордост. И днес на България не й е лесно. Не ни е лесно и на нас. Ако обаче живеем, обичайки страната си, близките си и самите себе си, така нужното ни обединение няма да е просто надпис над една уж важна сграда.

В Националния исторически музей ще се състои концерт по случай 3 март

В една от залите на Националния исторически музей (НИМ) ще се състои тържествен концерт, по случай националния празник на България Трет...

Важните сме ние. Важно е да помним корените си, традициите си. Важно е и да помним героите си, защото имаме вечен дълг към тях и трябва да заслужим подвизите им. Важно е да помним. Защото тази памет ще ни помогне да научим уроците на историята и ще ни направи по-силни, по-достойни и по-задружни като народ.

Честит 3 март, българи!

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 43 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Не съм специалист по история. Но има едно нещо, което съвременните хора забравят. Това е тогавашната епоха. Епохата на ЧЕСТТА. За една ЧЕСТ хората са отивали на дуел. Пушкин загива от това. И не само руснаци. Осман паша като се предава подарява сабята си на руските генерали. Три месеца по-късно е освободен. Мисля, че сега разни политици и коментатори свързват Руско-Турската освободителна война сам виж още ›› о с имперските й амбиции. Това може да важи за всички (а те не са малко) войни на Царска Русия с Турция. Но в случая не е така. Народът на Източна Европа се надига. Не случайно армията е МНОГОНАЦИОНАЛНА. Европа още храни спомена за Владислав Варничик. За обсадата на Виена. Европа, в лицето на Русия, се надига. Русия я използват като буфер. Защото едва ли английски, или германски, или френски войски щяха да се противопостявят на Турция. Дори Бисмарк влиза тайно в преговори с Руския император и го агитира за война с Турция. Сега е модно да се говори против Русия. Каквито и злини да ни е причинила впоследствие, към 1877 - 1878 не трябва да говорим нищо лошо за нея. Какво ни липсва на съвременните българи. Много неща, но и едно много ценно качество, а именно ПРИЗНАТЕЛНОСТ.
 • Анонимен 42 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Уважаеми българи. Чрез този форум и редакцията на Актуално апелирам моите слова да достигнат до нашите властимащи за да може на този велик син на Човечеството му се отдаде заслужен почит с един скромен паметник. Аз не съм американофил, нито съм еди-кой си фил. Аз съм българин и патриот. Но този мъж е достоен за възхищение и почит. Нека не се срамуваме от това да го забравим. Само той, взет като ед виж още ›› иница, се нарежда до други сили, допринесли за Освобождението на България.
 • Анонимен 41 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  По време на Руско-Турската война (1877-1878) Макгахан оставя млада съпруга с едногодишна рожба и става дописник. Рискувайки живота, той е на предната линия на сраженията за да пише репортажи. Дочаква 03.03.1878 г. и в Цариград посещава свой колега болен от коремен тиф. И се заразява! Другарят му го спасяват, а той самият умира, никога не видял повече съпругата си и детето си!
 • Анонимен 40 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Макгахан е допринесъл косвено за нашето освобождение. Благодарение на него други личности като Виктор Юго, Тургенев и др. надигат глас и апелират към война за да се накажат тези безчинства. Именно благодарение на Макгахан цяла Источна Европа се надига (Руси, Белоруси, Украинци, Финландци, Румънци и т.н.).
 • Анонимен 39 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Уважаеми българи. До кога нищо няма да се говори за един велик американец от ирландски произход МАКГАХАН? Той е журналист към английски вестник. Посещава БГ непосредствено след Априлското възстания и посещава Батак, Перущица, Брацигово и т.н. Благодарение на телеграфа бързо изпраща своите репортажи за да станат те достояние на Цяла Европа.
 • Анонимен 38 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  3-ти Март велик празник за България и браво на българските опълченци, но за руските ,,освободители\'\' използвачи които са ни отървали от турско робство с уговорката да им се плати за тази услуга с (ДЕСЕТ ВАГОНА ЗЛАТО!!) НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО Е ВАШЕ!
 • Анонимен 38.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  За 500години, колко злато са прибрали турчелятя? Свободата няма цена, глупако, на тебе само фес ти трябва!
  : 0 !
 • Анонимен 37 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  32 Същото жестоко и пияно чудовище е и националният предател-Георги Димитров!
 • Анонимен 36 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  30,в главата ти бръмчат бръмбари,днес светът отчита,че Русия е терористит на21 век!
 • Анонимен 35 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  До26Прав си,няма по-болен политик от Волен!
 • Анонимен 34 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  До9.1 Каква руска помощ сънуваш,Русия следваше имперските си интереси,а не свободата на БГ,дори беше против обединението!На 9.9.1944 обра българското злато от банките ни и ни направи руска губерния!?
Нагоре