Честваме Деня на Европа

1286
Честваме Деня на Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

С редица прояви и тази година Денят на Европа ще бъде честван в страната. От 09:00 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европа. Церемонията ще се състои в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Ден на победата, ден на Европа

Хитлеристка Германия подписва капитулацията си пред войските на Запада на 8 май, но на 9 май представителите на победените са принудени...

От 11:30 часа в Дома на Европа (ул. „Георги Раковски“ 124) президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в програмата за отбелязването на Деня на Европа. Държавният глава ще връчи призовете на победителите в конкурса за есе на тема: „Единният цифров пазар на Европейския съюз“.

Вечерта на 9 май – Деня на Европа – точно в 21:00 ч., емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще бъдат осветени в цветовете на ЕС. Това са трите български града, избрани за Европейски столици на различни международни прояви. Съвместният проект на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България предвижда светлинно и музикално шоу да освети с цветовете на европейското знаме и да озвучи с химна на ЕС Националния дворец на културата в София („Европейска столица на спорта“ за 2018 г.), сградата на Община Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.), както и сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г.

Освен това на 9 май популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. Проектът „Истории за Европа“ е друга съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, която се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“. Събитието ще може да бъде проследено на живо точно в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП www.europarl.bg. Глас на разказите за Европа ще дадат ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК Теодор Стойчев и Огнян Златев, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова и Камен Алипиев, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска, Милица Гладнишка и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова и др. Всички те ще прочетат избрани откъси от участвалите в проекта истории.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана (които са в основата на оръжейната индустрия), за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.

9 май - Денят на Европа

9 май е обявен за Ден на Европа, защото преди 62 години на тази дата е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.Тог...

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден е поставено началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. денят 9 май е обявен за отбелязване на Деня на Европа.

Тази година първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който бе на посещение в България, отново припомни каква е основната цел и какви са изконните ценности на ЕС: „През тези времена на множество кризи ние се нуждаехме и все още се нуждаем от силна вяра в европейската идея като единствена възможност за европейците да поддържат и укрепват мира, благоденствието и демокрацията. Демокрацията означава да отстояваме нашите изконни ценности – политическа демокрация, върховенство на закона, отсъствие на всякаква дискриминация, равноправие на половете, разделение на религията от властта и др. Трябва да защитаваме своите ценности и своите граници. ЕС обединява 28 суверенни държави и половин милиард души. Трябва да запазим това общество единно. Ние сме заедно в ЕС, който е политически проект за мир, демокрация и просперитет”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com