Честваме Международния ден на доброволеца

30636
Честваме Международния ден на доброволеца
Снимка: БГНЕС

Огнеборци, спасители и доброволци ще участват в съвместни инициативи за Международния ден на доброволеца, който отбелязваме на 5 декември, съобщиха от МВР.

Регионалните структури на ГДПБЗН в страната ще бъдат домакини на инициативите "Ден на отворените врати". В тях ще се включат огнеборци, спасители и доброволци от регистрираните формирования към общините. Тематичната насоченост, на която са подчинени проявите, е "Ролята на доброволните формирования при ликвидирането на пожари, бедствия и други извънредни ситуации".

В рамките на инициативата ще бъдат организирани кръгли маси, дискусии и работни срещи с партньорски структури и различни категории граждани, на които да бъде разяснена ролята на доброволното движение и необходимостта от неговото развитие. Ще бъде огласена информация за регистрираните доброволни формирования в съответния район, броя на доброволците, тяхното ниво на подготовка и участието им в реални дейности при ликвидирането на бедствия и пожари. В базите на районните управление и на подходящи места в общинските центрове ще има организирани демонстрации с пожарна и спасителна техника, в тях заедно с професионалистите ще участват и доброволци.

Тази година служителите от ГДПБЗН и доброволците посрещат празника с повече увереност за възраждането на доброволчеството. В Регистъра, който се води в главната дирекция, са вписани 132 общински формирования с 1845 доброволци. Доброволците, преминали курс по първоначална подготовка, вече участват в дейностите по гасенето на горски пожари, ликвидирането на последици от бедствия и други инциденти в много райони на страната.

Проявите, свързани с отбелязването на Международния ден на доброволеца, са израз на признателността към доброволците и припомнят, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество.

Музейната сбирка на ГДПБЗН - на ул. "Пиротска" №171А, ще бъде отворена за посещение на граждани от 10:00 до 16:00 часа. В посочените часове ще има и организиран прием на граждани за разясняване на дейността на доброволните формирования и на актуална информация за тях.

Допълнителна информация ще може да получите на открити телефони: 02/960 10 273 и 02/960 10 292.

Международният ден на доброволеца е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com