Четири университета и три института на БАН в общ проект в сферата на националната сигурност

1569
Четири университета и три института на БАН в общ проект в сферата на националната сигурност
Снимка: IGM

Четири университета и три института на БАН създават първият в България и Европа Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска КВАЗАР.  Центърът е от изключителна важност, в неговата дейност са обединени авангардната тематика квантова комуникация, сензорика и управлението на риска чрез интелигентни системи за сигурност. 

Очаква се чрез експертизата на учените от осем водещи български университета и научни организации да бъде изграден обединен лабораторен комплекс от три интегрирани симулационни центъра  на територията на София, Варна и Велико Търново. Допълнително звено към тях ще има и в гр. Габрово. 

Кабинетът одобри годишния доклад за състоянието на националната сигурност

Правителството одобри Годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г. Изготвянето на документа е утвърдена практик...

Центърът ще бъде оборудван със съвременна апаратура - на стойност около 13 млн.лева. Това ще позволи през следващите поне 10 години да се провеждат висококачествени научни изследвания, да се разработват нови продукти и прототипи, в това число изкуствени интелект, роботи, предаване на информация по нетрадиционни канали, които да се използват при бедствени ситуации включително тероризъм, атомни или ядрени аварии, земетресения и други.

Каква ще е основната роля на КВАЗАР: Целта на научния екип ще бъде да създаде софтуер и роботизирани платформи, които да се използват в критична инфраструктура по вода, въздух и суша. Какво означава на практика това - ако например възникне авария в АЕЦ или друго производствено предприятие и се получи изтичане на радиация или опасни вещества, чрез роботизираните платформи на КВАЗАР и на база специален софтуер ще може да се установи фактическата обстановка на мястото на аварията. Това ще е необходимо в случаите, когато човешка намеса на място е невъзможна.

За гарантиране сигурността на предаваната информация до съответните длъжностни лица, това ще се случва чрез криптиране. Освен това роботизираната платформа ще определя и предава чрез интелигентен софтуер и друга необходима информация, като например нива на радиацията, рисковете за населението и т.н. Това е само един малък пример как ще функционират различните системи на КВАЗАР, които ще могат да се прилагат във всякакви бедствени, критични или високо рискови ситуации, включително земетресение, пожар, наводнения, защита на границата, тероризъм и др. Освен при бедствия, роботизираните платформи ще се прилагат за защита на обществени места, като молове, площади, мостове, виадукти, язовири и т.н.

България знае от какво се страхува, но не и от кого

От какво се страхува България по отношение на националната си сигурност – от бежанска криза, от гражданска война в съседна държав...

Центърът беше представен от акад. Чавдар Руменин-директор на Института по роботика. В научния проект участват още Института по металознание, Института за ядрени изследвания, Националния военен университет във Велико Търново, Висшето военоморско училише- гр. Варна, Софийския университет, Техническият университет в гр. Габрово и Сдружение „Съвременни летателни технологии“.

Официален гост на събитието бе и министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов, който заяви: "Времето в което живеем и организацията на Европейския съюз налагат все по- висок стандарт и необходимост от високи технологии, които да гарантират защита на информацията и иновации в сферата на сигурността". На представянето на проекта присъстваха и зам.-министърът на отбраната, генерал-лейтенант Атанас Запрянов, зам.-областният управител на София г-н Николай Борисов, генерали и представители на отбраната, дипломати и гости от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com